Σελίδες

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τυροπιτάκια µε σάλτσα πορτοκαλιού και τριαντάφυλλου Η κόκκινη καυτερή πιπερίτσα εξισορροπεί τη γλυκύτητα και την οξύτητα της σάλτσας από φρούτα και άνθη


Τυροπιτάκια µε σάλτσα πορτοκαλιού και τριαντάφυλλου Γιάννης Μπαξεβάνης
Μία ακόµη συνταγή που έγινε τυχαία. 
Είχα µόλις γυρίσει από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, έχοντας στις αποσκευές µου διάφορα µπαχαρικά, µεταξύ άλλων και αποξηραµένα τριαντάφυλλα. Καθώς ετοίµαζα µια σάλτσα πορτοκαλιού για ένα ψάρι, µπροστά µου µοσχοµύριζαν τα τριαντάφυλλα ενώ έτρωγα ένα τυροπιτάκι... Ευκαιρία, λοιπόν, για κάτι καινούργιο!

Ετοιµάζω µια µαλακή ζύµη, 
διαλύοντας σε λίγο νερό 10 γρ. νωπή µαγιά, που στη συνέχεια το αναµειγνύω µε  500 γρ. αλεύρι, 70 γρ. βούτυρο,  1 κ.γ. αλάτι,  1 κ.γ. ζάχαρη και περίπου 1 ποτηράκι του κρασιού νερό, το οποίο ρίχνω σιγά σιγά, ώστε να σχηµατιστεί ένα ζυµάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνω τη ζύµη µου σκεπασµένη µε µια πετσέτα για 1 ώρα, ώστε να ξεκουραστεί. Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και µε τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγω ένα λεπτό φύλλο. Κόβω µε κουπ πατ κύκλους διαµέτρου 12-14 εκ.
Σε ένα µεγάλο µπολ λιώνω µε ένα πιρούνι  250 γρ. ανθότυρο και  250 γρ. φέτα, προσθέτω 1κρόκο αβγού, ελαφρώς χτυπηµένο, 1 κ.γ. ψιλοκοµµένο φρέσκο δυόσµο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
Στη συνέχεια ετοιµάζω τη σάλτσα πορτοκαλιού. 
Τσιγαρίζω σε 1 κ.γ. βούτυρο, ½ αχλάδι ψιλοκοµµένο και προσθέτω 3 αποξηραµένα άνθη τριαντάφυλλου, 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 καυτερή πιπερίτσα. Σβήνω µε  χυµό από 4 πορτοκάλια και αφήνω τη σάλτσα να βράσει, µέχρι να εξατµιστεί η µισή ποσότητα. Τέλος, τη χτυπάω στο multi.
Eπιστρέφω στα ζυµαράκια και τοποθετώ 1 κουταλιά γέµισης στο κέντρο του καθενός. Κλείνω, πιέζοντας τις άκρες µε τα δάχτυλα, ώστε να σχηµατιστούν πιτάκια σε σχήµα µισοφέγγαρου. Τα τηγανίζω σε µπόλικο ελαιόλαδο (περίπου  150 ml έ.π. ελαιόλαδο), τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρω πάνω στη σάλτσα πορτοκαλιού.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, 
food styling: Αντωνία Κατή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου