Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία»





Εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας, ακόμα και μέσα από τις στάχτες και τη δύναμη της τέχνης που συμμαχεί, στηρίζοντας κάθε προσωπική και κοινωνική προσπάθεια και αγώνα, οι καμένοι  τοίχοι μιας φυλακής μεταμορφώθηκαν σε έργα τέχνης.

Αποτυπώνοντας στον φωτογραφικό φακό τα επιτοίχια έργα που δημιούργησαν τα έγκλειστα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Εν Δράσει, ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος ήταν ο καθοδηγητής και το σημείο αναφοράς τους, παρουσιάζει  
- στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - τη φωτογραφική έκθεση «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία», στην Πειραιώς 260, από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου (19:00 - 20:45), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Τα επιτοίχια έργα δημιουργήθηκαν ύστερα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της θεραπευτικής κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, τον  Σεπτέμβριο του 2012. Τα μέλη της ομάδας φιλοτέχνησαν τα έργα τους πάνω στους καμένους τοίχους, σε μια διπλή προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό τον χώρο τους και να εξωραΐσουν το περιβάλλον της φυλακής.
Η καταστροφή αποτέλεσε αφορμή να εκφραστεί η καλλιτεχνική πλευρά των κρατουμένων μελών της κοινότητας. Έχοντας βιώσει το κάψιμο αυτής της όασης ανθρωπιάς, που βρήκαν μέσα στην έρημο της φυλακής, οι υπό θεραπεία κρατούμενοι ζωγράφισαν τους καμένους τοίχους, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και, έτσι, η κοινότητα στήθηκε και πάλι από την αρχή, αποκτώντας και συμβολικές διαστάσεις μέσα από την τέχνη.
Από το 1983, που δημιουργήθηκε η «Ιθάκη», η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα, το ΚΕΘΕΑ αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, βοηθώντας και στηρίζοντας ενεργά τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειες τους.
Πληροφορίες
Πειραιώς 260 

- Αποθήκη, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), 
τηλ.: 210 9282900.


http://www.naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου