Σελίδες

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

....15 μικρές ζυθοποιίες αυξάνουν την παραγωγή τους!


Παρατηρείται τόσο η κυκλοφορία νέων προϊόντων και συσκευασιών 
όσο και η ίδρυση νέων μονάδων, ενώ συνολικά δραστηριοποιούνται 
15 εταιρείες, με τις περισσότερες στην Περιφέρεια 
Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος, Σαντορίνη, Εύβοια, Κρήτη.
Οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή......
.....ποιοτικών προϊόντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπύρες περιορισμένης διάρκειας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπύρες, εις βάρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων (τα οποία εξακολουθούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, αν και σημαντικά μειωμένα από προηγούμενα έτη).newsbomb.gr
--------------------------
Από έντονη κινητικότητα τόσο σε ίδρυση νέων μονάδων, όσο και σε κυκλοφορία νέων προϊόντων και συσκευασιών, χαρακτηρίζεται η εγχώρια αγορά της μικροζυθοποιίας, η οποία εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat. 

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, την τρέχουσα περίοδο λειτουργούν 15 εταιρείες, με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε τοπικές και περιφερειακές αγορές (Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος, Σαντορίνη, Εύβοια, Κρήτη) και τον  αριθμό τους να έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπύρες περιορισμένης διάρκειας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπύρες, εις βάρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων (τα οποία εξακολουθούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, αν και σημαντικά μειωμένα από προηγούμενα έτη). Οι περισσότερες διακινούν ιδιαίτερα περιορισμένες ποσότητες (ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμηλής δυναμικότητας παραγωγής και της μικρής ακόμα περιόδου λειτουργίας τους.

Μάλιστα, αρκετές μικροζυθοποιίες υλοποιούν –ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν- επενδύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους και να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ποιοτική, ελληνική μπύρα.

Έτσι, το 2013 σχεδόν όλες οι εταιρείες αύξησαν σημαντικά τους όγκους παραγωγής τους, με τη συνολική ποσότητα να προσεγγίζει τα 75.000 εκατόλιτρα, από 68.400 εκατόλιτρα το προηγούμενο έτος. Η ποσότητα αυτή καταλαμβάνει περίπου μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας μπύρας που διακινήθηκε στη χώρα.

Ενδεικτική εξάλλου της δυναμικής που παρουσιάζει ο τομέας της μικροζυθοποιίας, αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετικά με την πρόθεσή της να εισέλθει στην παραγωγή μικρής κλίμακας.

Ο κλάδος ωστόσο δεν στερείται προβλημάτων, όπως υποδεικνύει η παύση λειτουργίας της Craft και της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας λόγω χαμηλής ρευστότητας. Επιπλέον, σημαντική επιβάρυνση προκαλούν οι πρώτες ύλες, σημαντικές ποσότητες των οποίων είναι εισαγόμενες.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 6 μικροζυθοποιίων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

* Ο Κύκλος Εργασιών το 2012 υποχώρησε κατά 5,5%, στα 8,19 εκατ. ευρώ, λόγω της κάμψης εσόδων της μεγαλύτερης μικροζυθοποιίας της αγοράς.
* Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 3,3%, στα 2,36 εκατ. ευρώ, ενώ το δείγμα εμφάνισε για μια ακόμα χρονιά προ φόρων ζημιές (0,87 εκατ. ευρώ).
* Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε περαιτέρω σε 7,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ επιδεινώθηκε σε -12,6%.
* Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης το 2012 εμφάνισε αύξηση σε 2,1 προς 1.
* Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων υποχώρησε σημαντικά σε -19,2% capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου