Σελίδες

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

New York-ASTORIA - Mary did it again Astoria fashion! // Η Μαρία έκανε πάλι την Αστόρια μόδα!

Αγνάντι
Νέα Υόρκη δεν είναι το μόνο το Μανχάταν.
Όπως και ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνο ο μουζάκα.
Η Μαρία Σταυροπούλου, άνοιξε στην Αστόρια πριν από μερικά χρόνια το Αγνάντι,
γιατί ήθελε να τη βάλει ξανά στο χάρτη των γκουρμέ προορισμών.
Αν κρίνουμε από την επιτυχία, τα κατάφερε....

Καθήσαμε στα τραπεζάκια έξω (και είχαμε για θέα το φημισμένο πάρκο της Αστόρια)
και την ρωτήσαμε γιατί οι Αμερικάνοι ενθουσιάζονται τόσο με το ελληνικό φαγητό.
«Οι Αμερικάνοι τρελαίνονται για ελληνικό φαγητό. Τους αρέσει γενικότερα η μεσογειακή διατροφή γιατί είναι ισορροπημένη. Μέσα από την ελληνική κουζίνα, εκτός από υγιεινή διατροφή ανακάλυψαν και τη γεύση!
Σίγουρα θα ζητήσουν ψάρι. Ψάρι ολόκληρο, όχι φιλέτο όπως συνηθίζεται να σερβίρεται στην Αμερική. Επειδή όμως έχουν μάθει να τους τα προσφέρουν όλα έτοιμα, θα ζητήσουν ξεκοκκάλισμα από τους σερβιτόρους μας!
Οι Αμερικάνοι αγαπούν ιδιαίτερα όλα τα μεζεδάκια. Αυτά που θα συναντήσεις σε ένα παραλιακό ταβερνάκι κάποιου νησιού. Μελιτζανοσαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες, χωριάτικη σαλάτα και χταπόδακι στα κάρβουνα. Οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν τις ελληνικές παραδοσιακές μας συνταγές, όπως τον φημισμένο κόκορα με χυλοπίτες . Άπαξ και δοκιμάσουν κάτι μαγειρευτό, παθαίνουν εμμονή και το παραγγέλνουν κάθε φορά που έρχονται.
Αν ερχόμουν ως πελάτισσα στο μαγαζί, σίγουρα θα δοκίμαζα κάτι από την πολιτική κουζίνα. Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοια φαγητά στην Αμερική, πόσο μάλλον τόσο νόστιμα όσο τα δικά μας. Ο συνεργάτης μου και μάγειρας, ο Σπύρος, έχει μαεστρία!
Ποιος λαός είναι ο πιο αγενής; Μα, η αγένεια δεν έχει εθνικότητα! Άσε που στους πολίτες εδώ, σχεδόν «επιβάλλεται» η ευγένεια. Αυτό, όμως, που μπορώ με σιγουριά να σου πω, είναι ότι το καλύτερο φιλοδώρημα το αφήνουν οι Έλληνες και οι Ιταλοί. Οι Αμερικάνοι πηγαίνουν με βάση τους κανόνες. Θα αφήσουν 10% αν θέλουν να είναι τυπικοί, 16% αν μείνουν ευχαριστημένοι και 21% αν σε συμπαθήσουν.
Συχνά-πυκνά, περνούν πολλοί γνωστοί από το μαγαζί. Είτε είναι Έλληνες οι οποίοι έρχονται για συναυλίες ή θεατρικές περιοδείες, είτε είναι αστέρες του Hollywood. Nομίζεις ότι τους θυμάμαι; Δεν τους αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Δεν θα ήταν δίκαιο για τους υπόλοιπους πελάτες.
Την μεγαλύτερη εντύπωση μου την έκανε η Γκουίνεθ Πάλτροου. Ήταν συνεχώς χαμογελαστή. Έξω καρδιά! Ήταν και πολύ ανοιχτή με τον κόσμο. Τρελάθηκε με το φαγητό. Μάλιστα, την επόμενη μας ανέφερε και στο site της ως το καλύτερο εστιατόριο της Αμερικής. Και η Πατρίσια Φιλντ, όμως, αφήνει το στίγμα της κάθε φορά που έρχεται, είτε μόνη της είτε με την Άννα Βίσση. Πρόσφατα έγινε πελάτισσα και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι νεότερες γενιές των Ελλήνων της ομογένειας αποκόπτονται από τους δεσμούς με την Ελλάδα. Δεν νομίζω. Δεδομένου της απόστασης, τα Ελληνοαμερικανάκια προσπαθούν να κρατούν δεσμούς με την πατρίδα. Με την πρώτη ευκαιρία, την επισκέπτονται. Άσε που η διασκέδασή τους είναι και θα είναι ελληνική! Ακόμα και στην παρέλαση ή στις εκδηλώσεις των ελληνικών συλλόγων, υπάρχει μεγάλο ποσοστό νέων. Αν αγαπάει ο γονέας την χώρα του, τότε δεν γίνεται να μην την αγαπήσει και το παιδί.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, έρχονται πολλοί Έλληνες για να μας ζητήσουν δουλειά. Οι περισσότεροι από εκείνους δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, αμερικάνικη υπηκοότητα ή βίζα εργασίας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να τους συμβουλεύσουμε, αλλά προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί με την κατάσταση που επικρατεί εδώ.
Οι περισσότεροι σερβιτόροι μας είναι νέα παιδιά, τα οποία παράλληλα σπουδάζουν. Έτσι ξεκίνησα και εγώ. Παράλληλα με το Πανεπιστήμιο, δούλευα σέρβις για να καλύπτω το ενοίκιο και τα έξοδά μου. Από την άλλη, στην κουζίνα, απασχολούνται πιο μεγάλοι άνθρωποι. Χρειάζεται εμπειρία και πολλά κιλά υπομονής!Αγνάντι  agnanti6
Γιατί σημειώνει το μαγαζί τόση επιτυχία; Δεν ξέρω να σου πω. Μάλλον ξέρω, αλλά δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μας. Το μόνο που θα σου πω είναι ότι, δεν ξεπετάμε τους πελάτες σερβίροντάς τους Greek fast food, δηλαδή έτοιμο σουβλάκι, γύρο ή μουσακά. Αυτό ήταν και το μοναδικό μας όραμα όταν ανοίξαμε το Αγνάντι: Να κάνουμε γνωστό στους Αμερικάνους ότι ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το σουβλάκι».

Who is who

Η Μαρία αγαπάει τη μόδα και την country style διακόσμηση. Επίσης, αγαπάει τα ταξίδια. Με τις φίλες της μαζεύονται σίγουρα μία φορά την εβδομάδα σπίτι και παίζουν μπιρίμπα. Θεωρητικά προσέχει την διατροφή της. Πρακτικά όχι. Είναι λαίμαργη. Η Μαρία έχει μία (κούκλα) κόρη, τη Φαίη. Η Φαίη έχει ένα καφέ, το Αγνάντι café. Με την Φαίη είναι κολλητές. Αν τις δεις live, θα μπορούσαν να είναι και αδελφές.

Press

Οι δύσκολοι και σνομπ NY Times έχουν γράψει πολλές φορές διθυράμβους για το φαγητό, το χώρο και το σέρβις, συμπεριλαμβάνοντας το Αγνάντι στα 20 καλύτερα ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής.
Η Daily News το ανακήρυξε το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής και μεγάλα κανάλια όπως το channel 5 , το channel 4 και το channel 24 φιλοξένησε το Αγνάντι και τις συνταγές του!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: ipop.grπάρε τηλέφωνο πριν ξεκινήσεις για να σου κρατήσουν τραπέζι!
Agnanti Restaurant. 19-06 Ditmars Boulevard. Astoria, NY 11105. Tel. 718.545.4554.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου