Σελίδες

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πατάτες ντοφινουάζ

Πατάτες ντοφινουάζ


Υλικά

-1½ κιλό πατάτες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
-350 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
-1/2 λίτρο γάλα
-250 ml κρέμα γάλακτος
-1 αβγό
-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
-1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
-80 γρ. βούτυρο
-1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
-αλάτι χοντρό, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
Βάζουμε....
το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρει βράση μαζί με
 το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. 
Ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί για 5 λεπτά. 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Πατάμε με τη λάμα ενός μαχαιριού την άλλη σκελίδα σκόρδου να σπάσει, 
τρίβουμε μ' αυτήν ένα μακρόστενο πυρέξ και το βουτυρώνουμε. 
Μεταφέρουμε εκεί τις πατάτες με το γάλα και ανακατεύουμε 
με το 1/3 του τυριού. 
Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κρέμα γάλακτος χτυπημένη 
με το αβγό και σκεπάζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. 
Μοιράζουμε επάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και βάζουμε στον φούρνο. 
Ψήνουμε τις πατάτες για 45-50 λεπτά. 
Σερβίρουμε αμέσως.
thecookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου