Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ *Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Πύργου...οι φόβοι και οι ανησυχίες των νεφροπαθών....


....για τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα αιμοκάθαρσης 
που προμηθεύεται το Νοσοκομείο,  με εντολή της 
Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και μοναδικό κριτήριο 
την χαμηλότερη τιμή, χωρίς όμως την έγκριση των γιατρών. 
Για ένα τέτοιο φίλτρο, κινδύνευσε σοβαρά 58χρονος νεφροπαθής, 
που χρειάστηκε να νοσηλευτεί δυο ημέρες και να μεταγγιστεί.
Το περασμένο Σάββατο....
ο 58χρονος νεφροπαθής, πήγε στο Νοσοκομείο για την τακτική του αιμοκάθαρση και δυο ώρες μετά, στο μέσο  περίπου της διαδικασίας, το φίλτρο χάλασε και άρχισε μαζική απώλεια και διαρροή αίματος. Η έγκαιρη αντίδραση και η ψυχραιμία της νοσηλεύτριας, η οποία πρόλαβε και τον αποσύνδεσε, φαίνεται ότι του έσωσαν τη ζωή, χωρίς ωστόσο να αποφύγει την ταλαιπωρία.
Νοσηλεύτηκε δυο ημέρες
 Ο άτυχος 58χρονος, που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καρδιά του και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση 4 φορές την εβδομάδα για 3 (και όχι 4 που διαρκεί για τους περισσότερους) ώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της θεράποντος ιατρού ώστε να μην ταλαιπωρείται πολύ, χρειάστηκε να νοσηλευτεί δυο ημέρες. Φυσικά, του έγινε μετάγγιση αίματος αφού έχασε αρκετό αίμα όταν χάλασε το φίλτρο ενώ παράλληλα ξεκίνησε και θεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί κάποια μόλυνση, καθώς μετά την ταλαιπωρία αυτή ανέβασε και πυρετό.
Εξοργισμένοι
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, που βρισκόταν στο πλευρό του και παρακολούθησε τη διαδικασία, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου υγείας και τη διοίκηση του Νοσοκομείου για αδιαφορία για την υγεία των, ήδη ταλαιπωρημένων, ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους για 1-2 ευρώ το πολύ. Χρήματα που όχι μόνο δεν εξοικονόμησε το υπουργείο, αλλά χρεώθηκε πολύ περισσότερο με τη νοσηλεία του ασθενούς, πέραν της ταλαιπωρίας στην οποία υποβλήθηκε ο ίδιος.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Για το θέμα αυτό, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ηλείας απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και εντός των ημερών αναμένεται να υποβάλλει μήνυμα κατά παντός υπευθύνου. Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Ζωγόπουλος, οι νεφροπαθείς είναι αποφασισμένοι  να μη συνδεθούν στα μηχανήματα για αιμοκάθαρση με αυτά τα φίλτρα, φοβούμενοι για τις ζωές τους.
Παράλληλα, για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά τους αυξημένους κινδύνους για την χρήση φίλτρων χωρίς να πληρούν κάποιες προδιαγραφές και το μόνο κριτήριο προμήθειας να είναι η τιμή και όχι οι ανάγκες των ασθενών βάσει του θεράποντος ιατρού.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου