Σελίδες

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ψωμάκια κατσαρόλας πικάντικα


recipe image


              Για τη ζυμη
  •     500 γρ. αλεύρι
  •     40 γρ. μαγιά νωπή
  •     250 ml. ζεστό γάλα
  •     60 γρ. βούτυρο
  •     1 πρέζα αλάτι
  •     1 αυγο και 1 κροκο
  •     1 πρεζα. ζάχαρη
  •     100 γρ μπεικον κομμενο σε κοματακια
  •     1 μικρο κρεμμυδι σε κυβακια κομενο
  •     2 κ σ λαδι
  •     λιγο πρασο μονο το ασπρο κομμενο σε ροδελες
  •     αλατι,πιπερι
  •     Για την κατσαρόλα ή το τηγάνι με ένα γυάλινο καπάκι
  •     1 ποτήρι γάλα
  •     1 κ,σ. βούτυρο
              Οδηγίες
  1. Σε ενα τηγάνι βαζουμε το λαδι να καψει ριχνουμε το μπεικον, το κρεμμυδια και το πρασο τα αφηνουμε λιγο να παρουν χρωμα μετα τα αφηνουμε να κρυωσουν.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση ,   τρίβουμε την μαγιά, ρίχνουμε το μισο απο το γάλα και την ζαχαρη, το ανακατευουμε να διαλυθεί, την ριχνουμε μεσα στην λακουβιτσα στο αλευρι , σκεπαζουμε με αλευρι και αφηνουμε για 15 λεπτα να φουσκώσει λίγο η μαγιά.     Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το ζυμώνουμε,  αφηνουμε τη ζυμη για 40 λεπτα να φουσκώσει.
  3. Αλευρωνουμε τον παγκο της κουζινας μας και παιρνουμε από την ζύμη και πλαθουμε επανω στο αλευρι 8 μπαλάκια σχεδόν στο μέγεθος από τα μπαλάκια του τένις, αν χρειαστεί πασπαλιζετε την επιφανεια με αλευρι.    Τα βάζουμε στην ακρη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά
  4. Σε ένα τηγάνι με καπάκι ή κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο και το γάλα τόσο, όσο να σκεπάζει τον πάτο της κατσαρόλας η του τηγανιού.    Το βάζουμε να πάρει βράση.
  5. Βάζουμε τα μπαλάκια μέσα, σκεπάζουμε με το καπάκι, κατεβάζουμε την φωτιά σε μέτρια και ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, γιατί μας ζαρώνουν και δεν φουσκώνουν. Άλλωστε το βλέπετε αν βράζει ή όχι, αν δεν βράζει να δυναμώσετε την φωτιά, αλλά όχι στο δυνατό για να μην σας καούν.    Τα βάζουμε στην φωτιά σε μεσαία βέβαια ,έως να εξατμιστεί όλο το γάλα.    Αυτό το ακούτε, γιατί ακούγεται ένας ελαφρύς θόρυβος, αυτό θα μας πάρει γύρω στα 20 λεπτά.
  6. Να προσέχετε βέβαια για να μην σας καούν.    Ειναι ετοιμα οταν εχουν παρει χρωμα στον πατο τους.  Σερβιρουμε με σαλτες και σε σουπες,  πολυ καλα πανε και σε μια πατατοσουπα!
 
*Λίγα μυστικά ακόμα
 
Αν θελουμε,  κοβουμε τα ψωμακια μας σε φετες και τα σερβιρουμε
η τα τηγανίζουμε, μπορουν να μπουν και στην καταψυξη,
αλλά  μετα θελουν μονο να τα τηγανίσουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου