Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κίνδυνοι στο σπίτι:



απο
Antonio Markidhs

Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα... εργαστήριο χημείας. Τα απορρυπαντικά και καθαριστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ενέχουν κινδύνους τόσο για την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η βασική τους πρώτη ύλη τα τασιενεργά και συγκεκριμένα αυτά που είναι μη φυσικής προέλευσης (κατιονικά, ανιονικά, μη ιονικά και αμφοτερικά), δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον, είναι τοξικά για υδρόβιους οργανισμούς, προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα και δρουν ως τεχνητά οιστρογόνα, προκαλώντας προβλήματα στις ορμονικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες του οργανισμού.

Όσον αφορά το χλώριο, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του μιας και αν αναμιχθεί με καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικά, παράγει αέριο χλωρίου και υδροχλωρικού οξέος, το οποίο προκαλεί ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, αντιδρά με την αμμωνία προκαλώντας ερεθισμούς, πνευμονία ή ακόμα και πνευμονικό οίδημα.

Ένα άλλο συστατικό, το triclosan, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε καθαριστικά και σαπούνια, αλλά και σε αθλητικά ρούχα, παπούτσια και χαλιά, έχει κατά καιρούς συνδεθεί με ερεθισμούς στα μάτια, ενώ επηρεάζει το γενετικό υλικό και καταστρέφει τους μικροοργανισμούς που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές δέρμα και στόμα.

Προτιμήστε λοιπόν απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν ζεόλιθους αντί των φωσφορικών, λευκαντικά που έχουν ως βάση τους οξυγονούχες ενώσεις και αποφύγετε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα «αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο σας. 

Τέλος, δείτε στα σχετικά documents του άρθρου τις προτάσεις της Greenpeace για... 
do it yourself απορρυπαντικά και καθαριστικα. www.amway.gr/yser/lilika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου