Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

... «λεπτή ισορροπία» το να εξασφαλισθεί ότι ένας ασθενής είναι κατάλληλα ναρκωμένος....




                                                                                 Μερικοί ασθενείς ξυπνούν στη διάρκεια της εγχείρησης

Είναι κάτι που πολλοί φοβούνται όταν πρόκειται να μπουν κάτω από το νυστέρι: 
μη τυχόν και ξυπνήσουν στη διάρκεια της επέμβασης. 
Κάτι τέτοιο, όμως, συμβαίνει πολύ σπάνια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Στην έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους που έχει διεξαχθεί ποτέ, συμμετείχε το 82% των αναισθησιολόγων της Βρετανίας – συνολικά 7.125 γιατροί.
Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να καταγράψουν σε ανώνυμα ερωτηματολόγια κάθε πρόβλημα 
που αντιμετώπισαν με την αναισθησία κατά το τελευταίο έτος.
Από τις σχεδόν 3 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις του 2011, 
σε 153 περιπτώσεις υπήρξαν προβλήματα - σχεδόν σε ένα χειρουργείο ανά 15.000.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε υπήρξε καθυστέρηση στο να «πιάσει» η αναισθησία τους ασθενείς, είτε εκείνοι ξύπνησαν πιο νωρίς από το αναμενόμενο.
Υπήρξαν και 43 ασθενείς οι οποίοι είχαν τις αισθήσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια των επεμβάσεων.
Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς τους ασθενείς ένιωσαν πόνο ή δυσφορία από την εμπειρία τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Anaesthesia».
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Αναισθησιολόγων (RCA) και την Εταιρεία Αναισθησιολογίας της Βρετανίας & της Ιρλανδίας (AAGBI), οι οποίοι εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να καθησυχάσουν τους ασθενείς.
«Στους περισσότερους ασθενείς που ξύπνησαν πρόωρα, οι χειρουργικές επεμβάσεις καθ’ εαυτές είχαν τελειώσει και αυτό που ένιωσαν ήταν κάποιο τράβηγμα, ενώ άκουγαν και τους ήχους του χειρουργείου», δήλωσε ο δρ Τίμοθι Κουκ, αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο CircleBath, 
στο Μπαθ.
«Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν κοιμήθηκαν αμέσως μόλις τους χορηγήθηκε αναισθησία, οπότε έβλεπαν την προετοιμασία για την εγχείρηση.
»Ελάχιστοι ήταν οι ασθενείς που παραπονέθηκαν για πόνο ή δυσφορία ή υπέβαλλαν επισήμως παράπονα», πρόσθεσε.
Ο δρ Κουκ επισήμανε ότι είναι «λεπτή ισορροπία» το να εξασφαλισθεί ότι ένας ασθενής είναι κατάλληλα ναρκωμένος.
«Ο αναισθησιολόγος θέλει να είναι βέβαιος ότι ο ασθενής κοιμάται, αλλά δεν θέλει να του δώσει πάρα πολύ αναισθητικό, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνητικά επικίνδυνο», είπε.
Για ακόμα μεγαλύτερη εξασφάλιση της σωστής αναισθησίας μερικά νοσοκομεία έχουν ειδικά μόνιτορ καταγραφής της εγκεφαλικής λειτουργίας, που ελέγχουν διαρκώς πόσο βαθιά κοιμάται ο ασθενής.
Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε πως μόνον το 2% των αναισθησιολόγων χρησιμοποιούν συστηματικά αυτού του είδους την τεχνολογία, καθώς πολλά νοσοκομεία δεν την διαθέτουν καν.
Ο δρ Κουκ πρόσθεσε ότι στόχος της έρευνας είναι να μάθουν οι αναισθησιολόγοι περισσότερα για την αφύπνιση των ασθενών στη διάρκεια των επεμβάσεων και τα βιώματα που αυτοί έχουν εξαιτίας της.
«Θα μελετήσουμε όσο περισσότερα από αυτά τα 153 περιστατικά μπορούμε, ούτως ώστε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τους ασθενείς και να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε καλύτερες κατευθυντήριες οδηγίες», είπε.
Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου