Σελίδες

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στα 92 προστατευόμενα από την UNESCO σε παγκόσμιο επίπεδο Γεωπάρκα εντάσσεται πλέον ολόκληρη η Λέσβος, λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Μέχρι σήμερα, προστατευόταν από την UNESCO μόνο η περιοχή του απολιθωμένου δάσους στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα του νησιού.




Ευκαιρία να αναδειχθεί η περιοχή ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός μοναδικής ομορφιάς και φυσικής αξίας.
«Η ένταξη του Γεωπάρκου της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τομέα που σχετίζονται με την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία», σχολίασε τέλος ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος.
Ας ελπίσουμε να υλοποιηθεί η πρόθεση του Δημάρχου και να μη μείνει αναξιοποιήτη άλλη μια διεθνής διάκριση...

Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Λέσβου επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Arouca της Πορτογαλίας, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2012.
Η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την επιτόπια επίσκεψή τους στη Λέσβο, από την 11μελή ειδική συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών IUGS και της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUSN.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε συμμετείχαν 84 εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αποφάσισαν με 82 θετικές ψήφους και 2 λευκά την ένταξη του νησιού στην Unesco.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 92 Γεωπάρκα από 28 χώρες από όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου της Λέσβου, υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO με επιστολή του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου.

η πληροφορία από : http://goodnews.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου