Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΤΕΧΝΗ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ του Νίκου Βατόπουλου




Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναγκάστηκε να ματαιώσει την παράσταση του «Ιπτάμενου Ολλανδού» στο Ηρώδειο, διότι τα σωματεία των μονωδών και χορωδών θεώρησαν ότι έπρεπε με την αποχή τους να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στους απολυμένους της ΕΡΤ.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ματαίωσε τη συναυλία της στο Ηρώδειο (συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών) διότι συνέπραττε η Χορωδία της ΕΡΤ, η οποία είχε μόλις καταργηθεί. Το σωματείο των μουσικών της ΚΟΑ θεώρησε επίσης ότι όφειλε να συμπαρασταθεί δια της αποχής.

Θεωρώ τη ματαίωση της παράστασης της Λυρικής και της συναυλίας της ΚΟΑ μεγάλη επικοινωνιακή αστοχία και λάθος επί ηθικής βάσεως.

Με την απουσία τους επέτυχαν:
1. Να απογοητεύσουν το κοινό που τους στηρίζει χρόνια τώρα και αντί να είναι παρόντες στο καθήκον τους εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία παίρνοντας ακόμη και τον λόγο ζητώντας, εφόσον το πιστεύουν, την συμπαράσταση και το χειροκρότημα, επέλεξαν να είναι απλώς απόντες.
2. Να υπενθυμίσουν στο κοινό τους τα βαρίδια που τους δένουν με την συνδικαλιστική λογική της δεκαετίας του ΄80.
3. Να αποξενώσουν ένα νέο εν δυνάμει ακροατήριο που ζητεί από την τέχνη να υπηρετείται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
4. Να υποτιμήσουν την βασική παράμετρο ότι ανήκουν σε οργανισμούς τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός για να παράγει έργο.

Ανάμεσα σε πολλούς απόντες, χθες και σήμερα, από το Ηρώδειο καλλιτέχνες και μουσικούς συγκαταλέγονται και ορισμένοι εξαίρετοι σολίστ τους οποίους τιμώ και σέβομαι. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι έχουν ένα μεγάλο κοινό και ότι η δύναμή τους είναι ακριβώς αυτή η σχέση εκτίμησης και σεβασμού. Το κοινό της όπερας και της κλασικής μουσικής περιμένει από ορισμένους τουλάχιστον καλλιτέχνες να έχουν την δύναμη, το σθένος και την βούληση να αίρονται πάνω από την κοινή, εκείνη, συνθήκη την οποία όλοι (και εμείς και εκείνοι) θέλουμε να ξεπεράσουμε.

---------------------------------------------

Βατόπουλος, Νίκος

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. 
Εργάζεται στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως υπεύθυνος 
του καθημερινού πολιτιστικού ρεπορτάζ.



----------------> επισημάνσεις :

http://www.athinorama.gr
*περί τής ακύρωσης τής συναυλίας!

συναυλια στήν ΕΡΤ

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ "ΗΡΩΔΕΙΟΥ"

http://smykoa.blogspot.gr/

 http://news.in.gr


2 σχόλια:

  1. Αγαπητή κυρία Φατούρου
    η προγραμματισμένη συναυλία του Ρέκβιεμ του Βέρντι στο ωδείο Ηρωδου Αττικού στις 14 Ιουνίου 2013 ακυρώθηκε με ευθύνη της διεύθυνσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Ελληνικού Φεστιβάλ και όχι του συλλόγου των μουσικών, εξαίτίας της αιφνίδιας κατάργησης της χορωδίας της ΕΡΤ. Δεν καταλαβαίνω, πώς εννοείτε, ότι θα μπορουσε να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συναυλία απόντων των χορωδών, εκτός αν πιστεύετε, ότι οι μουσικοί της ΚΟΑ θα μπορουσαν ταυτόχρονα να παίζουν και να τραγουδούν. Εξ άλλου, επανειλημένως οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έχουμε πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συναυλίες αν και απεργοι, δηλ με την αντίστοιχη περικοπή αποδοχών σε μια εποχή που το δεκαπενθημερο μας δεν αρκεί ούτε για την συντήρηση των οργάνων μας σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οποία είναι ιδιοκτητα, αφού ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να φέρουμε όργανα ιδιοκτησίας μας άριστης ποιότητας και σε άριστη κατάσταση.
    τα δε μέλη του Συλλογου μας με ευθύνη του Συλλόγου μας επανειλημένως πραγματοποιούμε συναυλίες με εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς καν αμοιβή όπως η πρόσφατη εκδήλωση στις 17 ιουνίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
    Σαφώς και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, συνόλων με μεγάλη ιστορία και προσφορά, όχι μόνο γιατί θα μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας με κοπιαστικές σπουδές στην πλάτη τους, που πολλές φορές ξεπερνούν και τα 15 έτη και σπουδάζοντας ιδιοις εξοδοις, αφού η μουσική παιδεία δεν παρέχεται δωρεάν, αλλά και γιατι η κατάργηση των μουσικών συνόλων που αποτελούν το 25% των μουσικών συνόλων της χώρας σημαίνει και την κατάρρευση της μουσικής παιδείας στον τόπο μας, αφου δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις εργασίας.
    Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι η Δανία με τον μισό πληθυσμό από της Ελλάδας διαθέτει 11 κρατικες ορχήστρες, χώρια οι χορωδίες...
    Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση
    Νέλλη Οικονομίδου
    πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών ΚΟΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ γιά τήν τιμητική συμ/χή σας στό blog μου...
      πλήν όμως αυτό πού έχω δημοσιεύσει έχει υπογραφή: Νιίκος Βατόπουλος....καί προφανώς γιαυτόν είναι η...όποια ένσταση....ΣΑΣ!

      Διαγραφή