Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου




Κατά τη νηστεία, τη χορτοφαγία καθώς και σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως η σιδηροπενική αναιμία, 
η καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας στο ιχνοστοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που βοηθούν στη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη 
απορρόφησή του και τι μπορούμε να προσέξουμε στη διατροφή μας για να την επιτύχουμε; 

Η απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου από τον οργανισμό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:


- την ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο ανάλογα με το φύλο
 (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη) και την ηλικία(ανάπτυξη). Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες μας σε αυτόν, τόσο αυξάνεται και η απορρόφησή του από τον οργανισμό. 

- από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στο κάθε τρόφιμο. 
Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κρέας, συκώτι, ψάρι, πουλερικά) απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ), απορροφάται μόλις κατά 3-5%. 

Έτσι, σε μια καθημερινή διατροφή όπου η πρόσληψη του σιδήρου μπορεί να φτάσει στα 10-15 mg την ημέρα, ο οργανισμός απορροφά μόλις το 10% αυτού!

Ποια συστατικά της διατροφής μας επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου;

Όταν το θέμα έρχεται στη διατροφή, εκτός από το είδος των πηγών από τις οποίες τον προσλαμβάνουμε (φυτικές ή ζωικές), η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από την παρουσία άλλων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.... [...] 


Αναλυτικότερα: ΕΔΩ: http://www.nutrimed.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου