Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ -- Πανομοιότυπη της δολοφονίας του Τζον Κένεντι, η πρώτη από 7 πολιτικές δολοφονίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τον 20ο αιώνα





Συμπληρώνονται 113 χρόνια από την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα, 
στις 14 Φεβρουαρίου 1898, εναντίον του πιο συνετού από τους βασιλείς 
που βρέθηκαν στο θρόνο της Ελλάδος, του Γεωργίου του Α΄. 
Μία απόπειρα που μπορεί να μην πέτυχε τότε, 
επαναλήφθηκε όμως 15 χρόνια αργότερα, στις 5 Μαρτίου 1913 και αυτή τη φορά 
οι δολοφόνοι πέτυχαν στο σκοπό τους, διαπράττοντας μία από τις επτά πιο άγριες
πολιτικές δολοφονίες που εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του 20ου αιώνα.


Οι υπόλοιπες έξι, θυμίζουμε, ήταν του μετριοπαθούς ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Γιάννη Ζεύγουστις 20 Μαρτίου 1947, του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ τον Μάϊο του 1948, του στελέχους της νεολαίας της ΕΔΑ, Στέφανου Βελδεμίρη στις 27 Οκτωβρίου 1961, του μαραθωνοδρόμου και βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαίου 1963, του στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννη Χαλκίδη στις 4 Σεπτεμβρίου 1967 και του βουλευτή και γραμματέα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιώργη Τσαρουχά στις 9 Μαίου 1968 από τα όργανα της χούντας.

Οι επτά αυτές πολιτικές δολοφονίες, που διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα της Ελληνικής Μακεδονίας, αν και έγιναν κατά διαφορετικών ιδεολογικά στόχων, εντούτοις μοιάζουν μεταξύ τους, καθώς έχουν ως κοινό τους γνώρισμα τις έντονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κρατικά όργανα, κυβερνητικούς κύκλους και εξωελληνικούς παράγοντες για τη συγκάλυψη των ενόχων.

Γεώργιος Α΄
Μάλιστα, η δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου Α΄,μοιάζει αρκετά με την μεθοδολογία στην δολοφονία, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πενήντα χρόνια αργότερα, του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Και στις δυο περιπτώσεις, το θύμα ήταν ο ανώτερος πολιτειακός παράγοντας της χώρας, οι αρχές υιοθέτησαν σχεδόν από την αρχή τη θεωρία του «μοναχικού δράστη» με προσωπικά κίνητρα, ο βασικός ύποπτος βγήκε από τη μέση προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση, ενώ στο πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκαν ποικίλες θεωρίες για την πραγματική ταυτότητα των δραστών και τη συνωμοσία που κρυβόταν πίσω τους…
[...] mixaniwna

«Ξένος δάκτυλος» πίσω από τη δολοφονία;
Πολλά ήταν τα σενάρια τα οποία αναπτύχθηκαν τα επόμενα χρόνια για την ταυτότητα των δολοφόνων και τους στόχους που αυτοί ήθελαν να εξυπηρετήσουν. 


Το βέβαιο είναι ότι οι γεωστρατηγικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή την εποχή της δολοφονίας, ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες..... [...]mixaniwna



«Δεν ήτο έργον αναρχικών…»
Ο στρατηγός Λ. Παρασκευόπουλος
Αλλά και η αφήγηση του στρατηγού Λ. Παρασκευόπουλου στις «Αναμνήσεις» του, σχετικά με μια συνάντηση που είχε, μετά τη δολοφονία, με τονπρίγκιπα Νικόλαο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: ....[...] mixaniwna.




Η εκπαραθύρωση του Σχινά

Μέσα σε αυτό το κλίμα που επικρατούσε τις πρώτες εβδομάδες ύστερα από τη δολοφονία του Γεώργιου Α΄ και καθώς η υπόθεση ήταν ιδιαζόντως σοβαρή, τις ανακρίσεις για τη δολοφονία ανέλαβαν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάμπρου, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Βάσης και ο εισαγγελέας Εφετών Ρωμανός
Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε και το γεγονός ότι η βασίλισσα Όλγα επισκέφθηκε δύο ή τρεις φορές τον Αλ. Σχινά στο κελί του. 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μετά την τελευταία επίσκεψή της βγήκε από το κελί συντετριμμένη. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Αλ. Σχινάς της είχε αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας. 
Η Όλγα δεν μίλησε σε κανέναν για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με τον δράστη, παρά μόνο στον πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε ανοικτά για το θέμα αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στη μεραρχία του, τον είχαν ακούσει αργότερα να οικτίρει τους Αυστριακούς ως δολοφόνους του πατέρα του.

«Η ανάμιξις της αειμνήστου Βασιλίσσης Όλγας […] είναι σαφής απόδειξις ότι ευθύς αμέσως εισέδυσεν εις το πνεύμα της η υπόνοια ότι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος ευρίσκοντο πιθανώτατα ενταύθα και ήσαν πρόσωπα ισχυρά 
προ των οποίων θα εκάμπτετο και θα έκυπτεν η δικαιοσύνη. 
Προς διαλεύκανσιν του μυστηρίου η αξιοπρεπής και αγέρωχος Βασίλισσα, 
δεν εδίστασε να εισδύση μέχρι και αυτού του αθλίου δωματίου της ειρκτής 
και να αντικρίζη κατά μόνας τον απαίσιον δολοφόνον του πεφιλημένου συζύγου της»,  
θα παρατηρήσει, αργότερα, ο Λ. Παρασκευόπουλος.

                                                    

Καταστράφηκαν οι φάκελοι της υπόθεσης

Οι οργανωτές της δολοφονίας, ήθελαν όμως να απαλλαγούν και από τον Σχινά. 
Έτσι ο Αλ. Σχινάς, μεταφερόμενος στον πάνω όροφο του κτηρίου όπου εκρατείτο, 
«διέφυγε της προσοχής των χωροφυλάκων και ηυτοκτόνησε πεσών εκ του παραθύρου», όπως αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.
Στις 6 Μαίου, έξι βδομάδες μετά τη σύλληψή του και λίγο πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο, 
ο Σχινάς εκπαραθυρώθηκε από τη χωροφυλακή από το δωμάτιο ανάκρισής του 
στο διοικητήριο. 
Αυτός που τον δολοφόνησε, σύμφωνα με μια μαρτυρία του ανακριτή 
της υπόθεσης Βασίλη Κανταρέ στον ιστορικό και φίλο του Γιάννη Κορδάτο, 
ήταν ανώτατος αξιωματικός της χωροφυλακής. 
Οι φάκελοι της ανάκρισης της υπόθεσης καταστράφηκαν, όταν στο ατμόπλοιο ''Ελευθερία'' στο οποίο βρίσκονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να μεταφερθούν στον Πειραιά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά. 
Η πυρκαγιά κατέστρεψε κυρίως την καμπίνα όπου φυλάσσονταν οι προανακριτικοί φάκελοι. Εικάζεται πως πίσω από αυτή την ενέργεια βρισκόταν η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να καλύψει τα πολιτικά κίνητρα της υπόθεσης.


Και… μεταφυσική ερμηνεία

Για το θάνατο του Γεωργίου, αμέσως επικράτησε και μια μεταφυσική ερμηνεία, συνδεδεμένη με τη δεισιδαιμονία περί τον αριθμό 13. 
Ο ίδιος ο μονάρχης, απέφευγε να ορκίζει στις 13 κάθε μηνός κυβερνήσεις 
και υπουργούς αλλά και να παίρνει σοβαρές αποφάσεις. 
Το έτος της δολοφονίας του έληγε σε 13. 
Τα χρόνια που βασίλεψε ήταν 49 και η πρόσθεση των αριθμών 
4 συν 9 μας δίνει άθροισμα 13 !!.
Δεν λίγοι και εκείνοι, που πιστεύουν, πώς αν δεν εξέλιπε τότε ο βασιλιάς Γεώργιος, 
δεν θα ακολουθούσε η σύγκρουση Βενιζέλου- Κωνσταντίνου, 
που οδήγησε τη χώρα στον Διχασμό με όλες τις τραγικές συνέπειες 
που ακόμη τις πληρώνει η Ελλάδα.


πηγή πληροφοριών από τό :http://mixaniwna.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου