Σελίδες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Άναψε η Φλόγα....O θεός του Ηλιου, Απόλλωνας, όπως πάντα γενναιόδωρος έστειλε τις ακτίνες του ολοκληρώνοντας με επιτυχία μια ακόμα Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, αυτή τη φορά για τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι 2014.

Αναψε η φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014

Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, το μεσημέρι της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2013, 
άναψε η Φλόγα στον ναό της Ηρας και η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, την έδωσε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον 18χρονο αθλητή της χιονοδρομίας καταβάσεων Γιάννη Αντωνίου, με τον οποίο άρχισε η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους. 
Η διαδικασία θα κρατήσει πέντε ημέρες και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου η Ολυμπιακή φλόγα, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα παραδοθεί στη ρωσική αποστολή, σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Προκειμένου η λαμπαδηδρομία να συνεχιστεί επί ρωσικού εδάφους, όπου και θα καλύψει 65.000 χιλιόμετρα περνώντας από 2.900 πόλεις και χωριά από 83 περιοχές της τεράστιας Ρωσίας!

Στην Τελετή Αφής το παρών έδωσε και ο νέος πρόεδρος της Διεθούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Τόμας Μπαχ, στο πρώτο του ταξίδι με τη νέα του ιδιότητα, καθώς εκλέχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μπουένος Αϊρες.

Στον πρώτο του χαιρετισμό στην Τελετή Αφής, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, η καρδιά του οποίου αναπαύεται στην Αρχαία Ολυμπία αναβίωσε το μοναδικό δώρο των Ελλήνων στον ανθρώπινο πολιτισμό μετά από περισσότερα από 1.500 χρόνια. Πήρε την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, της έδωσε νέα πνοή, την ανέπτυξε και μαζί με την Ελλάδα την παρουσίασε σε όλο τον κόσμο το 1896.

Για το λόγο αυτό, ειδικά σήμερα εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, αισθανόμαστε την ανάσα της ιστορίας του πολιτισμού. Όμως νιώθουμε και ευθύνη για το μέλλον όλων όσων αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε σχέση με τον πολιτισμό και τις αξίες.

Στη φλόγα που άναψε σήμερα από τον ελληνικό ήλιο οφείλεται ο σημερινός ειρηνικός εορτασμός. Οι δάδες θα τη μεταφέρουν στο Ολυμπιακό μέλλον».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε: « Όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, τα συναισθήματα που γεννά η Τελετή Αφής είναι τόσο πλούσια, που κάνουν μοναδικές αυτές τις στιγμές, ανεπανάληπτες θα έλεγα, στη ζωή κάθε ανθρώπου. Γιατί από εδώ, από την Ολυμπία, από την Ελλάδα, ξεκινά για να ακουστεί σε κάθε γωνία του πλανήτη, το μήνυμα που ακτινοβολεί η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πανανθρώπινο μήνυμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών»
Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοντζάς πρόσθεσε ότι: «Από την Ολυμπία σήμερα, θέλω επίσης να τονίσω στην παγκόσμια κοινότητα το άλλο λαμπρό πρόσωπο και την συμβολή της Ελλάδος στον Πολιτισμό και την ιστορική εξέλιξη του Ανθρώπου. Από την φιλοσοφία και την επιστήμη, την τέχνη και την αισθητική, την ευγενή άμιλλα και την Ολυμπιακή Ιδέα, την δημοκρατία και την Ιδέα της Ειρήνης», ενώ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Σότσι Ντμίτρι Τσερνισένκο κατέληξε: «Αυτή είναι η αρχή ενός επικού ταξιδιού της Ολυμπιακής Δάδας. Ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη Ρωσία για πάντα. Η Φλόγα θα ταξιδέψει στο βυθό της πιο βαθιάς λίμνης του κόσμου… Στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ευρώπης… Ακόμα και στο διάστημα.

Και όπου κι αν πάει, θα μεταφέρει το πνεύμα του Ολυμπισμού στα σπίτια - και στις καρδιές - των Ρώσων».

Η Τελετή Αφής ξεκίνησε με δεκάδες μαθητές σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πελόπιου να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, με τα παιδιά να φορούν φανέλες με τα χρώματα που συμβολίζουν την κάθε ήπειρο (Μπλε –Ευρώπη, Κίτρινο – Ασία, Μαύρο – Αφρική, Πράσινο – Ωκεανία και Κόκκινο – Αμερική) ενώ στη συνέχεια η χορωδία του ΟΤΕ τραγούδησε τον Ολυμπιακό, τον Ρωσικό και τον εθνικό μας ύμνο. Μετά το άναμμα της Φλόγας στο Ναό της ‘Ηρας, ακολούθησε στο Αρχαίο Στάδιο το χορευτικό με τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.

Από τα χέρια της Πρωθιέρειας η Φλόγα μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή της χιονοδρομίας Γιάννη Αντωνίου που έτρεξε μέσα στο Αρχαίο Στάδιο για να παραδώσει το ιερό φως στο δεύτερο Λαμπαδηδρόμο, το Ρώσο διεθνή άσο του χόκεϊ επι πάγου Αλεξάντερ Οβέτσκιν.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην Τελετή Αφής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, Βιτάλι Σμιρνόφ, Αλεξάντερ Ζούκοφ, Σαμίλ Τάρπισεφ, Άλεξ Γκίλαντι.

Η Φλόγα που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της θα διανυκτερεύσει στα Καλάβρυτα την Κυριακή το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 θα διεξαχθούν στο Σότσι από τις 7-23 Φεβρουαρίου.


από : http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου