Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

... μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή...





...είναι η νόσος, όπου ο ασθενής παρουσιάζει
άλλοτε μανία και άλλοτε κατάθλιψη.
Κάθε τέτοια περίοδος ονομάζεται καταθλιπτικό ή μανιακό επεισόδιο, τα οποία και εναλλάσσονται μεταξύ τους. Πριν από την πλήρη εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων, παρατηρούνται κάποια πρώτα σημάδια–συμπτώματα.
Συμπτώματα
-Όταν το άτομο είναι σε κατάσταση μανίας έχει υποκειμενική αντίληψη του εαυτού του, έντονο αίσθημα ευφορίας, παίρνει υψηλά ρίσκα, έχει ξεσπάσματα θυμού και κυκλοθυμία (έντονες εναλλαγές συναισθήματος από χαρά σε λύπη και το αντίθετο).
-Μπορεί επίσης να έχει υπεραισιοδοξία και αίσθημα μεγαλομανίας χωρίς ρεαλιστική βάση, λογόρροια και υπερκινητικότητα που μπορεί να τον οδηγούν σε καταστροφική συμπεριφορά.
-Το άτομο που πάσχει από μανία έχει την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται ξεκούραση με αποτέλεσμα τη φυσική κόπωση. Εμφανίζει τέλος, ροπή σε επικίνδυνες δραστηριότητες (γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση κλπ.).
Μετά το πέρας της μανιοκατάθλιψης, το άτομο περνάει στη φάση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική νόσος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αγγίζει το 15% έως 20% ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.
Τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι:
-Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας
-Αρνητικές σκέψεις για την κοινωνία και το κοινωνικό περιβάλλον
-Αρνητικές σκέψεις για το μέλλον
Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι:
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση – αίσθημα κατωτερότητας
-Λύπη, μελαγχολία, διαταραχές ύπνου
-Ενοχή
-Εκνευρισμός, επιθετικότητα
Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Η έγκαιρη διάγνωση της μανιοκατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καθορίζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει εγκαίρως τα πρόδρομα σημάδια της δυσπροσαρμοστικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με την αποδοχή της ασθένειας και την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, ονομάζεται εναισθησία.
Η εναισθησία είναι βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια για αλλαγή στην προσωπικότητα και συμπεριφορά του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν και αναγνωρίζουν αυτά τα πρώτα συμπτώματα. Αν και φαίνεται ότι αυτό βοηθάει στο να ζητήσουν άμεσα βοήθεια από το γιατρό τους πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να σταματήσει ένα επεισόδιο.
πηγή: onmed.gr
-----------
περισσότερα ΕΔΩ:kantartzis-sotirios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου