Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

....φυστικοβούτυρο ελληνικό?....έ!!!.... ΝΑΙ



...είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών.
Τα φυστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί - αν και τα φυστίκια 
ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων-  έχουν υψηλή διατροφική αξία. 
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών - κυρίως μονοακόρεστων - 
και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους 
στα ψημένα φυστίκια. 

Το φυστίκι που αλλιώς ονομάζεται αραχίδα ή σουδάνιο ανήκει 
στην οικογένεια των ψυχανθών - κοινώς όσπρια - μαζί με τα άλλα φυτά 
της ίδιας κατηγορίας όπως τα μπιζέλια, τα φασόλια και οι φακές.

Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Arachis hypogaea και παρά 
το γεγονός ότι πολλοί νομίζουν ότι είναι δέντρο που οι καρποί του είναι 
τα φυστίκια, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για φυτό ετήσιο, ποώδες, 
το οποίο φτάνει σε ύψος τα 30 έως 50 εκατοστά. 
Τα φύλλα του είναι αντίθετα και το λουλούδι του μοιάζει με αυτό 
του μπιζελιού, ενώ το χρώμα του είναι από κίτρινο έως κοκκινωπό. 

Το φυτό πρωτοεμφανίστηκε στη Νότιο και Κεντρική Αμερική.
Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι η καλλιέργεια του ήταν 
γνωστή στο Περού εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Οι αρχαιολόγοι έχουν χρονολογήσει αρχαιολογικά δείγματα 
του φυτού στα 5.600 π.Χ. 
Η καλλιέργεια του διαδόθηκε σταδιακά. 
Οι Ισπανοί το συνάντησαν στην Πόλη του Μεξικού. 
Οι άποικοι της Βόρειας Αμερικής στη συνέχεια το καλλιέργησαν 
και οι έμποροι διέδωσαν το προϊόν σε όλο τον κόσμο.
Στη Δυτική Ευρώπη το φυστίκι έγινε πλατιά γνωστό όταν το εισήγαγαν 

οι έμποροι από την Αφρική. 
Στην Αφρική όμως είχε γίνει δημοφιλές από το 1800, όταν οι Πορτογάλοι 
το έφεραν στη Μαύρη Ήπειρο από την Βραζιλία και το εμπορεύτηκαν. 

Το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και Βρετανία 
ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε κέϊκ, γλυκά και για υλικό σε σάλτσες. 




Φτιάχνουμε φυστικοβούτυρο στο σπίτι καί
πρέπει να έχουμε:
- 300 γρ. αλατισμένα, ψημένα και καθαρισμένα αράπικα φυστίκια 
- 2 κ. σ. λάδι φυτικό - κατά προτίμηση από ταχίνι -
- 1 κ. σ. αραιό μέλι

Χτυπάμε μέσα στο μίξερ τα φυστίκια βάζοντας λίγα λίγα 2-3 φορές

και συνεχίζουμε ρίχνοντας λάδι  τέλος ρίχνουμε μισή κουταλιά μέλι 
και ξαναχτυπάμε,
Όσο πιο πολύ τα χτυπάμε τόσο πιο καλό θα γίνει το μείγμα μας 
γιατί τα φυστίκια θα βγάλουν τα έλαιά τους και θα βοηθήσουν 
να γίνει το φυτικοβούτυρό μας.
Δοκιμάζουμε το φυστικοβούτυρο κι άν το θέλουμε περισσότερο γλυκό, 
προσθέτουμε ακόμη μισή κουταλιά μέλι.
*Αν θέλουμε ρίχνουμε κομάτια σοκολάτας γιά...
φυστικοβούτυρο σοκολάτας.

~*~


Σάλτσα φυστικοβούτυρου για κοτόπουλο και όχι μόνο...
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1 πιπεριά φλωρίνης σε ροδέλες
- 4 κ.σούπας χυμός lime
- 1,5 κ.σούπας φυστικοβούτυρο
- 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
- 2 κ.σ σόγια σος
- 2 κ.σ sweet chili sause 
- 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κ.γ κοφτό πελτέ ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο
*από λίγο : 
- τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- κάρυ
- μπούκοβο
- 1/2 κύβο ζωμό κοτόπουλο
-  καπνιστό...αλάτι και πιπέρι
*για το σοτάρισμα:
- σησαμέλαιο 
- 1 κ.γ βούτυρο 

~*~

...η καλλιέργεια του φιστικιού είναι εύκολη, χωρίς μεγάλα έξοδα 
για τον παραγωγό και αποτελεί μια καλή πηγή εισοδήματος. 
Δεν απαιτείται ράντισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται 
για μερικώς βιολογική παραγωγή. 
Η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 400-500 κιλών, 
οπότε ανάλογα με την τιμή η οποία υπολογίζεται σε 
1,2-1,4 ευρώ/κιλό, το ακαθάριστο ετήσιο στρεμματικό εισόδημα 
που προκύπτει ανέρχεται στα 500-700 ευρώ....
*Υπάρχουν εξαιρετικές ποιότητες 
φυστικοβούτυρου στην Ελλάδα μας!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου