Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

....όχι ξαναζεσταμένες...μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Τροφές που αν ξαναζεσταθούν μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Αυγά
Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί
καθώς γίνονται τοξικά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. 
*Δεν ισχύει το ίδιο και για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν αυγά ανακατεμένα 
με σάλτσες όπως η μπεσαμέλ, αλλά αφορά πιάτα με βραστά αυγά όπως ο μουσακάς.
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει υψηλά ποσοστά νιτρικού άλατος το οποίο με το 
επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μετατρέπεται σε νιτρίτη. 
Ο νιτρίτης είναι καρκινογόνος για το ανθρώπινο σώμα, οπότε προτιμήστε 
να το καταναλώσετε όσο είναι φρεσκομαγειρεμένο.
Κοτόπουλο
Όπως τα μανιτάρια, το ξαναζεσταμένο κοτόπουλο επηρεάζει τη σύνθεση 
των πρωτεϊνών. 
Γι’αυτό και γενικώς προτίνεται το ζέσταμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. 
Αν δε μπορείτε να φάτε το κρέας παγωμένο, τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά 
για αρκετή ώρα.
Μανιτάρια
Προτιμήστε να τα φάτε μόλις τα μαγειρέψετε ή την επόμενη μέρα. 
Καλύτερα να καταναλωθούν παγωμένα. 
Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες, τους ζωμούς και το ριζότο με μανιτάρια. 
Όταν ξαναζεσταθούν μεταλλάσσονται οι πρωτεΐνες τους ενώ πιθανόν 
να αλλάξει και η γεύση τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει 
προβλήματα στη χώνεψη.
Παντζάρι
Το παντζάρι, όπως και το σπανάκι περιέχει νιτρικό άλας το οποίο 
γίνεται δηλητηριώδες για το σώμα όταν ξαναζεσταθεί
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα, 
απλώς καταναλώστε το παγωμένο.
Πατάτες
Οι πατάτες απαγορεύεται να ξαναζεσταθούν αφού εκτός του ότι χάνουν 
τις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. 
Να τις καταναλώνετε μόλις τις μαγειρέψετε ή παγωμένες, όπως προτιμάτε. 
Εάν φτιάξετε ψητό κατσαρόλας ή πατατόσουπα για τις επόμενες μέρες 
καλό θα ήταν να προσθέσετε τις πατάτες μετά.
Σέλινο
Το σέλινο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σούπες, πρέπει να αφαιρεθεί 
από το φαγητό για να ξαναζεσταθεί, όπως και τα καρότα, και να προστεθεί μετά. 
Ποτέ μη ξαναζεστάνετε σούπα χωρίς να τα αφαιρέσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου