Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ποια η διαφορά μεταξύ του Muay Thai και του Kick Boxing


fighter-muay-thai


Το Kick Boxing είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μεγάλο εύρος πολεμικών τεχνών και αθλημάτων που περιλαμβάνουν μπουνιές και κλωτσιές. Όμως εάν κρατήσουμε αυτό τον κυριολεκτικό ορισμό του Kick Boxing θα πρέπει να συμπεριλάβουμε πολλά διαφορετικά είδη kickboxing αλλά και διάφορες εκδόσεις του Karate και άλλων παραδοσιακών πολεμικών τεχνών. Κατ' επέκταση, το Muay Thai είναι και αυτό ένα ξεχωριστό είδος Kick Boxing!
Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη.
KickBoxing
Στην πιάτσα, όταν λέμε ότι κάποιος κάνει Kick Boxing, εννοούμε το είδος πολεμικού αθλήματος που εδραίωσαν στο παρελθόν κάποιοι καρατέκα σαν τους Joe Lewis και Chuck Norris, όταν αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους μέσα στο ρινγκ του κλασικού μποξ.
Φορούσαν λοιπόν γάντια μποξ και προστατευτικά ποδιών και αγωνίζονταν στο ρινγκ χρησιμοποιώντας κλωτσιές καράτε και γροθιές του μποξ.
Έτσι δημιούργησαν ένα υβριδικό πολεμικό άθλημα – τέχνη γνωστό και ως Full Contact Kick Boxing ή Freestyle Karate.
Τα στυλ του KickBoxing
fighter-kick-boxingΤο Freestyle Karate και το Full Contact Kick Boxing θέλουν τους αθλητές να φοράνε γάντια του μποξ και προστατευτικά ποδιών. Υπάρχουν πολλά είδη kick boxing που δεν επιτρέπουν άμεσες κλωτσιές στα πόδια και δίνουν έμφαση στα high kicks και στις γροθιές. 
Υπάρχουν άλλα στυλ όπως το K1 που δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία συνδυάζοντας είδη καράτε όπως το Kyokushin and το Seidokaikan. Το Κ1 αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές είδος Kick Boxing παγκοσμίως και επιτρέπει τόσο τις κλωτσιές στα πόδια, όσο και τις γονατιές.

fighter-kick-boxing
Muay Thai
Το Muay Thai είναι μια πολεμική τέχνη που πηγάζει από τις αρχαίες Ταϋλανδέζικες πολεμικές τεχνικές όπως το Muay Boran and Krabi Krabong. Το Muay Boran σημαίνει κυριολεκτικά “αρχαίο μποξ” και αναφέρεται πρακτικά σε όλες τις παλιές πολεμικές τέχνες της Ταϋλάνδης. Το Krabi Krabong είναι και αυτό μια αρχαία πολεμική τέχνη η οποία όμως εξασκείται με όπλα. Συγκεκριμένα, η λέξη Krabi σημαίνει ξίφος, ενώ η λέξη Krabong σημαίνει κοντάρι.

Στο Muay Thai υπάρχουν ακόμα λιγότεροι περιορισμοί από το K1 και μπορείς να χρησιμοποιείς σχεδόν κάθε μέλος του σώματος για να χτυπήσεις τον αντίπαλο. Κυρίαρχο ρόλο έχουν τα λακτίσματα και οι λαβές με τις οποίες χειραγωγείς τον αντίπαλο και του καταφέρνεις αγκωνιές και γονατιές ή απλά τον ρίχνεις κάτω.
Kickboxing vs. Muay Thai
Πολλοί Kick-boxers συνηθίζουν να ασχολούνται με το Muay Thai για προπόνηση ή και αγώνες. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο! Εν τούτοις, και τα δύο πολεμικά αθλήματα χρησιμοποιούνται από τους αθλητές του MMA που προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεχνικές τους.
Η βασική διαφορά του Muay Thai από το Kick Boxing κινείται γύρω από το ποια χτυπήματα επιτρέπονται στο κάθε άθλημα και ποια όχι. 
Στο Muay Thai υπάρχει μια ευρύτερη γκάμα επιτρεπόμενων χτυπημάτων με τα γόνατα και τους αγκώνες, ενώ επίσης δεν λείπουν οι λαβές και τα πιασίματα. Το Kickboxing, έχει να κάνει περισσότερο με την κίνηση γύρω από τον αντίπαλο και τα καθαρά χτυπήματα, κάτι που στο Muay Thai δεν συνηθίζεται. Επιπλέον, ακόμα και οι κλωτσιές εκτελούνται διαφορετικά μεταξύ των δύο πολεμικών αθλημάτων: Στο Muay Thai χρησιμοποιείται το καλάμι του ποδιού για το χτύπημα, ενώ στο Kickboxing περισσότερο το κάτω πόδι.

https://www.fitshop.gr/polemikes-texnes/diafora-tou-muay-thai-kai-toy-kick-boxing/menu-id-121.html?fbclid=IwAR1nEj9RCM9pavTT5Ot7CAPbKQFUiOVpEWQfJyT6B_Juv4APhcs2sVBpX1U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου