Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Πρωινό ψωμί με άνθος πορτοκαλιάς



 
Υλικά

Για την ζύμη

500 γρ αλεύρι σκληρό
100 γρ αλεύρι μαλακό
250 ml γάλα πλήρες χλιαρό
25 γρ φρέσκια μαγιά αρτοποιίας
90 γρ ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας γλυκό κουταλιού άνθος πορτοκαλιάς
2 αυγά
80 γρ ανάλατο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο


Για την γέμιση
60 γρ ανάλατο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ κανέλλα σκόνη
3 κ.σ ζάχαρη


Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ γάλα


Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίξτε την μαγιά, το ζεστό γάλα, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 200 ​​γρ αλεύρι σκληρό.
Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός.
Σκεπάστε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος για 40΄μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη αφράτη.
Σκεπάστε με την πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30΄ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βγάλτε και ακουμπήστε την ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο κουζίνας.
Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίξτε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Απλώστε 60 γρ λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Πασπαλίστε με 3 κ.σ ζάχαρη και κανέλλα. Τυλίξτε σε ρολό την ζύμη.
Χαράξτε την κατά μήκος. Βουτυρώστε και στρώστε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα.
Τοποθετήστε την ζύμη σε ζίκ ζάκ. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε για 45΄μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε ένα μπόλ χτυπήστε 1 κρόκο αυγού με 2 κ.σ γάλα.
Βουτήξτε ένα πινέλο και αλείψτε την επιφάνεια στο τσουρέκι.

Πασπαλίστε με αμύγδαλα χοντροκομμένα άσπρα ή με χοντρή ζάχαρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 c αντιστάσεις πάνω κάτω
και ψήστε στην προτελευταία σχάρα για 35΄μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε και αφήστε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου