Σελίδες

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Γαρίφαλα ή μοσχοκάρφια.



--> Τα γαρίφαλα ανήκουν στα  πολύτιμα, ξεχωριστά  μπαχαρικά...
που αναγνωρίζονται ευρέως  για τις φαρμακευτικές και για τις  αρτυματικές  ιδιότητές τους. Είναι τα «μπουμπούκια» ενός αειθαλούς δέντρου, που κατάγεται από τα  βροχερά δάση της Ινδονησίας.
Βοτανικά, το φυτό ανήκει στην οικογένεια «Myrtaceaeof» και στο γένος Sygyzium. To επιστημονικό όνομά του είναι:  Sygizium aromaticum. Τα μπουμπούκια έχουν αρχικά απαλό χρώμα,  που σταδιακά μετατρέπεται σε πράσινο, και, τέλος, γίνεται φωτεινό κόκκινο της. 
Τα μπουμπούκια γενικά συλλέγονται,  όταν φτάσουν τα 1,5-2 εκατοστά σε μήκος. Κάθε μπουμπούκι  αποτελείται από ένα μακρύ κάλυκα που καταλήγει   σε τέσσερα  σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω, και τέσσερα κλειστά πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή σφαίρα (θόλος) στο κέντρο. Το γλυκό άρωμα γαρύφαλλου οφείλεται στην ευγενόλη, ( ένα αιθέριο έλαιο)
--> Τα  δραστικά συστατικά του γαρίφαλου, έχουν αντιοξειδωτικές , αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις  και καταπραϋντικές ιδιότητες και  μπορούν να δράσουν σαν τοπικό αναισθητικό.
Το μπαχαρικό περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια, ωφέλιμα για την υγεία,  όπως  είναι η ευγενόλη. (Πρόκειται για μια ένωση που ανήκει στα  φαινυλο-προπανοειδή).  Στην ευγενόλη οφείλεται το ευχάριστο, γλυκό άρωμα  του  γαρίφαλου. Η ευγενόλη έχει τοπικές αναισθητικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ως εκ τούτου, είναι  χρήσιμη στην οδοντιατρική φροντίδα και σε περιπτώσεις  πρώτης ανάγκης
--> Τα  μπουμπούκια του γαρίφαλου, είναι  διαθέσιμα όλο το χρόνο στις αγορές μπαχαρικών. Αυτά που έχουν καλή  ποιότητα  απελευθερώνουν το  γλυκό χαρακτηριστικό  τους  άρωμα όταν τα πιέσουμε λίγο . Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε  ολόκληρα τα γαρίφαλα και όχι σε σκόνη. Έτσι είμαστε πιο σίγουροι ότι το προϊόν δεν έχει αναμιχτεί με άλλα μπαχαρικά παραπλήσιου αρώματος.  Τα γαρίφαλα θα πρέπει να είναι ακέραια  με στέλεχος  και συμπαγή.
Τα ολόκληρα γαρίφαλα,  πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος, σε ειδικά δοχεία που κλείνουν καλά.  Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διατηρηθούν για  πολλούς μήνες . Είναι καλό να τα αλέσουμε , λίγο πριν την χρήση τους με την μορφή της σκόνης.  Τα γαρίφαλα που έχουν κονιοποιηθεί,  θα πρέπει να αποθηκεύονται μέσα στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία και πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα, δεδομένου ότι χάνουν γρήγορα το άρωμα και  τη γεύση τους.
--> Προκειμένου να διατηρηθεί το άρωμα και τη γεύση του γαρίφαλου, είναι προτιμότερο να προστίθεται στο φαγητό, στο τέλος του μαγειρέματος, για να αποφευχθεί  η εξάτμιση των αιθέριων ελαίων του.

--> Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό έχει χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Το συναντάμε συχνότερα σε πιάτα της ασιατικής και της κινέζικης κουζίνας  από πολύ παλιά. Μαζί με άλλα μπαχαρικά όπως πιπέρι, κουρκούμη, πιπερόριζα (ginger) κλπ,  χρησιμοποιείται σε μαρινάρισμα κοτόπουλου, ψαριών και κρέατος.
Στην ινδική κουζίνα το βρίσκουμε σε  πιάτα με κοτόπουλο και ρύζι (Biriyani).   Στη Μέση ανατολή, το συναντάμε και πάλι σε παρόμοια πιάτα με κρέας και ρύζι.
Χρησιμοποιείται επίσης σε σούπες, σε σάλτσες μπάρμπεκιου, σε ορισμένες πίκλες και σαν συστατικό του κάρι σε σκόνη.
Εκτός από την μαγειρική, τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται πολύ και στην ζαχαροπλαστική. Αρωματίζουν ευχάριστα σιροπιαστά γλυκά, γλυκά του κουταλιού, και διάφορα άλλα γλυκά όπου προστίθενται ολόκληρα ή σαν σκόνη.
Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται συχνά για παρασκευάσματα της παραδοσιακής ιατρικής. Για ιαματικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται και τα αιθέρια έλαια που περιέχουν και κυρίως ή ευγενόλη.
Θέματα ασφάλειας
--> Σε ορισμένα άτομα, η κατανάλωση πιάτων,  που παρασκευάζονται με μεγάλη ποσότητα γαρίφαλου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του γαστρεντερικού, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συνταγές που παρασκευάζονται με αυτό το μπαχαρικό θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με έλκος στομάχου, με ελκώδη κολίτιδα, με εκκολπωματίτιδα και σχετικά νοσήματα. Επίσης αναφέρεται ότι η κατανάλωση φαγητών με πολύ γαρίφαλο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για όλα τα παραπάνω, πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου