Σελίδες

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών


                                                Το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών
    
* Τα ζυμαρικά βράζονται με άφθονο νερό
( 1 λίτρο για κάθε 100γρ. ζυμαρικών)

* Ρίχνετε το αλάτι στο  νερό όταν βράζει και πριν από τα ζυμαρικά...
 Η αναλογία είναι 1 κουταλάκι του καφέ για κάθε λίτρο νερού

* Χρησιμοποείτε σκεύη με φαρδύ πυθμένα και όχι πολύ ψηλά τοιχώματα,
ώστε να διαδοθεί η θερμότητα και να αρχίσουν τα ζυμαρικά να βράζουν αμέσως.

* Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, όταν το νερό κοχλάσει και ανακατεύουμε αμέσως
με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε λίγες σταγόνες λάδι στο νερό.

* Το βράσιμο γίνεται σε δυνατή φωτιά και με κατσαρόλα ξεσκέπαστη.

* Μην παραλείψετε, όταν τελειώσει το βράσιμο,
να ρίξετε 1-2 κουταλιές κρύο νερό.

* Σουρώνετε αμέσως τα ζυμαρικά και τα αδειάζετε σε ένα σκεύος
που έχετε πριν ζεστάνει.

* Ανάλογα με την συνταγή διαλέξτε τα κατάλληλα ζυμαρικά.
Συνήθως τα μικρότερου μεγέθους χρησιμοποιούνται για να γαρνίρουν κρέας
καθώς και για φαγητά φούρνου.
Τα μακριά ζυμαρικά είναι κατάλληλα σχεδόν για κάθε πιάτο.
Τα πολύ μικρού μεγέθους είναι κατάλληλα για σούπες λαχανικών, ζωμούς κλπ.

* Για μια μέτρια μερίδα υπολογίστε περίπου
100γρ. ζυμαρικών για κάθε άτομο.

* Ο χρόνος για το βράσιμο των ζυμαρικών ποικίλλει ανάλογα
με το σχήμα τους.
Από 4-5 λεπτά έως 20-22 λεπτά.
Καλό θα ήταν να τα δοκιμάζετε κάθε τόσο για να μην παραβράσουν.


                                                                                       επιμέλεια Γιάννα Παλαιτσάκη

 *πηγή : πολική κουζίνα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου