Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ




Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στη Λάρισα  ανοιχτή ομιλίa για το κοινό, 
στα πλαίσια των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου 
του τμήματος Νομικής 

 Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι η οικογένεια και το σπίτι είναι ένα ήρεμο μέρος, ένα ασφαλές λιμάνι ή ένα καταφύγιο. Και ότι μέσα εκεί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους βλάψει. Αυτές οι αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στους περισσότερους από εμάς καθώς συνήθως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά από την παιδική ηλικία. Οι εικόνες και οι αντιλήψεις αυτές είναι όμορφες και θετικές. Χτίζουν στην καρδιά και το μυαλό μας ένα καλό οικοδόμημα, ένα καλό πρότυπο για την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας, των σχέσεων και της ζωής μας γενικότερα. Κατά πόσο, όμως, μπορούν να είναι και πραγματικότητα; Και μάλιστα μια μόνιμη πραγματικότητα, όπως αυτήν που καμιά φορά βλέπουμε να προβάλλεται από τις ταινίες;

Υπάρχουν στιγμές και περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν ισχύει τόσο. Και ίσως δεν είναι και ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί ή πρέπει πάντα να ισχύει. Στην οικογένεια, όπως και στις περισσότερες – αν όχι σε όλες – τις ομάδες ανθρώπων, βιώνονται πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα που εκφράζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους και συμπεριφορές. Όταν, όμως, αυτές οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα εκφράζονται με τρόπους ακραίους, βίαιους, ζημιογόνους, που βλάπτουν ή απειλούν τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, πνευματική υγεία και ευεξία, τότε πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά.

Η βία στο σπίτι (συχνά ονομάζεται και «ενδο-οικογενειακή βία») συμβαίνει όταν ένα μέλος της οικογένειας (σύντροφος, αδελφός/ή, γιος/κόρη, συγγενής) επιχειρεί με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του να επιβληθεί ή/και να βλάψει ένα άλλο μέλος της οικογένειας σωματικά ή/και ψυχολογικά.

Η βία στο σπίτι συμβαίνει σε όλες τις κουλτούρες, όλες τις εθνικότητες, όλες τις θρησκείες, όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Μπορεί να προέρχεται από άντρες, από γυναίκες ή και από τους δυο, σε σχέσεις μεταξύ του αντίθετου φύλου και σε σχέσεις μεταξύ του ίδιου φύλου, σε σχέση γονέα προς παιδί και σε σχέση παιδιού (κυριότατα έφηβου και ενήλικα) προς γονέα.

Μια ανοιχτή ομιλία - συζήτηση με τους Πολίτες μέσα από τη σύγχρονη προσέγγιση της Νομικής και της Ψυχολογίας. Η αντιμετώπιση ως αξιόποινων συμπεριφορών που εκδηλώνονται μέσα στην οικογένεια και προσβάλλουν την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα, τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια. Περιγραφή του ειδικού ποινικού νόμου που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η καθιέρωση του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης. Η επίδραση του φαινομένου και στο οικογενειακό δίκαιο.

  • ΛΑΡΙΣΑ
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 / ΩΡΑ 17.00-20.00 / ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ (Ολύμπου 65)
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ : Μαρία Χρυσαφίδου - Δικηγόρος μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
                           Μαρία Τόπα - Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Κε.Συ.Σ.Ε.


Πληροφορίες : 8011170111 (από σταθερό) & 6980218621 (από κινητό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου