Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

κάποτε προσωπική μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν και συγγραφέας του βιβλίου


Μαγειρεύοντας για τον Μιτεράν




Στην Ελλάδα θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα η Γαλλίδα συγγραφέας Nτανιέλ Ντελπές, κάποτε προσωπική μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν και συγγραφέας του βιβλίου
«Το βιβλίο της μαγειρικής μου από το Περιγκόρντ στο Ελυζέ»
στο οποίο βασίστηκε η ταινία
«Υψηλή μαγειρική» («Les Saveurs du palais»)
του Κριστιάν Βενσάν.

Βιβλίο και ταινία πραγματεύονται τις περιπέτειας της Ορτάνς Λαμπορί (alter ego της Ντελπές),
που από σεφ της περιοχής Περιγκόρντ της Γαλλίας, καλείται από τον Πρόεδρο  της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας.
Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ντανιέλ Ντελπές είναι μια δυναμική, ασυμβίβαστη και μπροστά απ' την εποχή της γυναίκα, που συχνά ενεργεί παρορμητικά» αναφέρει για την συγγραφέα και σεφ ο σκηνοθέτης της ταινίας. «Ήταν αγρότισσα και εγκατέλειψε το επάγγελμα και τον σύζυγό της, κάτι πολύ ασυνήθιστο για την εποχή και το περιβάλλον της. Στη δεκαετία του 1970, ήταν από τις πρώτες που οργάνωσε "Σαββατοκύριακα φουα-γκρά και τρούφας" στην φάρμα της. Πήγε στις ΗΠΑ για να διδάξει μαγειρική και να δημιουργήσει νέα «πιάτα».

Υπηρέτησε ως προσωπική μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν στο Προεδρικό Μέγαρο και απ' όσο γνωρίζουμε είναι η μοναδική γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στις κουζίνες του Ελυζέ. 

Αφού παραιτήθηκε, πέρασε έναν χρόνο στην Ανταρκτική μαγειρεύοντας για μια εξερευνητική αποστολή. 
Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ πάνω στο οποίο δούλεψε για χρόνια ήταν η δημιουργία μιας φάρμας με τρούφες στη Νέα Ζηλανδία. 
Είναι μια τολμηρή γυναίκα που αγαπάει την περιπέτεια, όμως όλες οι επιλογές της έχουν πάντοτε σχέση με την μαγειρική».

Από το βιβλίο της Ντανιέλ Ντελπές χρησιμοποιήθηκαν μόνο μερικές κωμικές στιγμές με τον Πρόεδρο. Το σενάριο είναι ένα διασκεδαστικό κράμα από πραγματικά γεγονότα και καθαρή μυθιστοριογραφία. «Έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε συλλάβει την αίσθηση της Ορτάνς ότι είναι απόλυτα ανεπιθύμητη όταν φθάνει στο Ελυζέ» είπε ο σκηνοθέτης.

«Δεν ξέρει τίποτα για το πρωτόκολλο, η μόνη της ανησυχία είναι η δουλειά της. Είναι σε άμεση επικοινωνία με τον Πρόεδρο και δεν δίνει οποιαδήποτε προσοχή στους συμβούλους που προσπαθούν  να ανακατευτούν στη μαγειρική της. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν λόγο για το φαγητό του Προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα υγείας του, γεγονός που της κάνει τη ζωή δύσκολη. Όσον αφορά στην τελευταία ημέρα της Ορτάνς στην Ανταρκτική, είναι απολύτως φανταστική».

Στην ταινία του Βενσάν, την Ντελπές υποδύεται η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Φρο ενώ τον Φρανσουά Μιτεράν δεν υποδύεται ηθοποιός αλλά ο διανοούμενος Ζαν ντ' Ορμεσόν, ο οποίος γνώριζε καλά τον Μιτεράν, με τον οποίο συζητούσαν φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα και υπήρξε ένας από τους επικριτές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου