Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"Σίσα".... Ρεπορτάζ: Αυξάνονται οι θάνατοι στου δρόμους της Αθήνας: Το ανθρώπινο κόστος της ελληνικής τραγωδίας....





Το ρεπορτάζ έγινε σε συνεργασία με τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα και είναι αποτέλεσμα εκτενούς ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας τα δύο τελευταία χρόνια.

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη
Δημοσιεύτηκε και στη Huffington Post

Είναι ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα και η Μαρία* φτιάχνει το μακιγιάζ της μπροστά από μια λαμπερή βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας. Η Μαρία, μια περιστασιακά εκδιδόμενη, είναι 27 ετών αλλά η χρήση ναρκωτικών και η ζωή στους δρόμους την έχουν κάνει να δείχνει μεγαλύτερη.

Τα δύο μπροστινά της δόντια λείπουν και η επιδερμίδα της είναι κατεστραμμένη από τη «σίσα», ένα επικίνδυνο μείγμα από κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και διάφορα άλλα άγνωστα χημικά που έχει εισβάλει στην ελληνική αγορά ναρκωτικών τα τελευταία δύο χρόνια. Κοστίζοντας μόλις 2-3 ευρώ ανά δόση, το νέο ναρκωτικό έχει αποδειχτεί μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στην ηρωίνη.

Η δεινή οικονομική κατάσταση έχει αναγκάσει τους περισσότερους χρήστες ναρκωτικών να βγουν στην πορνεία και οι τοξικομανείς είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους με άνδρες που πληρώνουν περισσότερο για σεξ χωρίς προφυλάξεις. Οι πελάτες της Μαρίας είναι Έλληνες, παντρεμένοι της μεσαίας τάξης, που αγοράζουν σεξ από τους τοξικομανείς για 10-15 ευρώ.

«Αγοράζουν συνήθως σεξ το πρωί και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά», λέει η Μαρία, που πρόσφατα ανακάλυψε ότι ήταν θετική στον ιό HIV. «Αρνούμαι σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, αλλά και οι άνδρες γίνονται πιεστικοί και είναι δύσκολο να πω όχι», προσθέτει.....[...]


Υπάρχει μια αίσθηση εγκατάλειψης όταν περπατάς σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Η ανοιχτή χρήση ναρκωτικών εντός οπτικού πεδίου από το Κοινοβούλιο της χώρας, η ανησυχητική αύξηση στις μολύνσεις από τον HIV και η ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγείας είναι σημάδια μιας κοινωνίας της οποίας οι προτεραιότητες έχουν διαταραχθεί. Εν τω μεταξύ, κάτω στους δρόμους υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται ως σύγχρονο κράτος. 

* Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για προστασία των προσωπικών δεδομένων 


πηγή : http://www.thepressproject.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου