...δεν πάνε και τόσα πολλά χρόνια που το μόνο μέσο θέρμανσης στα σπίτια αλλά
και για την παρασκευή του φαγητού ήταν το ξύλο...
Για την κατασκευή του μαζεύονταν όλοι οι γείτονες για να βοηθήσουν
Τα κύρια υλικά κατασκευής τους κοκκινόχωμα, άχυρο, σπασμένα κεραμίδια και σπασμένα τούβλα... απλά υλικά δηλαδή.
Κατασκευαστής;
Μα όλοι ήξεραν να φτιάχνουν έναν φούρνο άντρες μα και γυναίκες..
Κατασκευαστής;
Μα όλοι ήξεραν να φτιάχνουν έναν φούρνο άντρες μα και γυναίκες..
Μέσα σε μια μέρα στηνόταν ο φούρνος με την συμμετοχη όλων, άλλος έχτιζε, άλλοι πατούσαν το κοκκινόχωμα με το άχυρο για να γίνει πηλός, άλλοι κερνούσαν κρασί, μεζεδάκια και ότι άλλο είχε το φτωχικό τους, ένα μικρο πάρτι, η πανηγύρι θα λέγαμε σήμερα.
Τις επόμενες μέρες όταν είχε στεγνώσει λίγο ο πηλός και στεκόταν πλέον ο φούρνος στα...πόδια του, τον άναβαν....
Αρχικά με τσίμες από λιόκλαρα ξερά και κληματόβεργες αφού ζεσταινόταν αρκετά,
άρχιζαν να πέφτουν και τα χοντρά ξύλα, κούτσουρα αλλά και φουρκάδες ελιάς....
Με αυτόν τον τρόπο στέγνωνε ο πηλός και ψηνόταν ο φούρνος αρχικά.....
Όταν τα χείλη της μπουκαρόπορτας του φούρνου άσπριζαν ήταν η ένδειξη ότι ο φούρνος ήταν έτοιμος.
Συνήθως το πρώτο φαγητό που έμπαινε μέσα για ψήσιμο ήταν κρέας με πατάτες στον φούρνο, για να αποζημιωθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του...
Για το ανάμα του φούρνου τις επόμενες φορές αρκούσαν 2 δεμάτια λιόκλαρο, τόσο απλά.
Το δεξί χέρι κάθε νοικοκυράς για την παρασκευή φαγητού άλλα και για το ψωμί του σπιτιού....
Τις επόμενες μέρες όταν είχε στεγνώσει λίγο ο πηλός και στεκόταν πλέον ο φούρνος στα...πόδια του, τον άναβαν....
Αρχικά με τσίμες από λιόκλαρα ξερά και κληματόβεργες αφού ζεσταινόταν αρκετά,
άρχιζαν να πέφτουν και τα χοντρά ξύλα, κούτσουρα αλλά και φουρκάδες ελιάς....
Με αυτόν τον τρόπο στέγνωνε ο πηλός και ψηνόταν ο φούρνος αρχικά.....
Όταν τα χείλη της μπουκαρόπορτας του φούρνου άσπριζαν ήταν η ένδειξη ότι ο φούρνος ήταν έτοιμος.
Συνήθως το πρώτο φαγητό που έμπαινε μέσα για ψήσιμο ήταν κρέας με πατάτες στον φούρνο, για να αποζημιωθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του...
Για το ανάμα του φούρνου τις επόμενες φορές αρκούσαν 2 δεμάτια λιόκλαρο, τόσο απλά.
Το δεξί χέρι κάθε νοικοκυράς για την παρασκευή φαγητού άλλα και για το ψωμί του σπιτιού....
Αλήθεια υπήρχε σπίτι που δεν έκανε το δικό του ψωμί;
Περάσαν τα χρόνια όμως και ο ηλεκτρισμός παραγκώνισε τον ξυλόφουρνο, οι φούρνοι εγκαταλελειμμενοι έπεσαν -γκρεμίστηκαν η τους χαλάσαμε εμείς γιατί ήταν μπαναλ
για τα χρόνια μας...
Όμως ακόμα και σήμερα όταν μυρίσω ψωμί ή φαγητό στον ξυλόφουρνο, τότε αμέσως ξαναγυρίζουν γεύσεις στην μνήμη μου που δεν είναι ικανή καμία ηλεκτρική κουζίνα
να μας δώσει!!
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την οικονομική κρίση, ο κόσμος κατάλαβε το λάθος του
και επιστρέφει δειλά- δειλά στην παράδοση του ξυλόφουρνου....
για τα χρόνια μας...
Όμως ακόμα και σήμερα όταν μυρίσω ψωμί ή φαγητό στον ξυλόφουρνο, τότε αμέσως ξαναγυρίζουν γεύσεις στην μνήμη μου που δεν είναι ικανή καμία ηλεκτρική κουζίνα
να μας δώσει!!
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την οικονομική κρίση, ο κόσμος κατάλαβε το λάθος του
και επιστρέφει δειλά- δειλά στην παράδοση του ξυλόφουρνου....
Άντε επιτέλους να ξαναγεμίσουν αρώματα και γεύσεις
οι γειτονιες στις επαρχίες μας.
οι γειτονιες στις επαρχίες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου