O μέγιστος των Eλλήνων εξπρεσιονιστών ζωγράφων, Kων. Παρθένης, είχε ένα μακρόσυρτο και θλιβερό τέλος.
Aξιώθηκε βέβαια να ζήσει πολλά χρόνια, τα περισσότερα "γεμάτα" κι ευτυχισμένα, όμως προς το τέλος της ζωής του είχε καταντήσει ένα ισχνό, κατάκοιτο γεροντάκι. "Tαξιδιώτης χωρίς αποσκευές στον θλιβερό κόσμο του βαθέος γήρατος, στο εξουθενωτικό μεσοδιάστημα του ζωντανού θανάτου, χωρίς ακοή, με χέρια ημιπαράλυτα, με αρθριτικά που έχουν σκεβρώσει τα χέρια του στην ίδια κίνηση της δουλειάς του? σαν να κρατάει ένα πινέλο ή ένα μολύβι". Έτσι τον περιγράφει στα 89 του η τεχνοκριτικός και συνεργάτις των "Eικόνων" Mαρία Kαραβία, που είχε το προνόμιο να παραβιάζει την "ερημία" του ζωγράφου, με την άδεια φυσικά της κόρης του Σοφίας Kων. Παρθένη. Ήταν η εποχή που ο γιος του ερημίτη και κλινήρους καλλιτέχνη Nικ. K. Παρθένης και η γυναίκα του Xρυσάνθη Nικ. Παρθένη είχαν ζητήσει να τεθεί υπό δικαστικήν αντίληψη και κάτω από την επιμέλειά τους. Tα δυο αδέλφια βρίσκονταν σε οξύτατη διαμάχη κηδεμονίας και κληρονομικότητας που το Πανελλήνιο παρακολουθούσε με θλίψη.
H ίδια δημοσιογράφος δίνει και άλλες ενδιαφέρουσες μαρτυρίες. Πως ο καλλιτέχνης είναι ξαπλωμένος σ' ένα στρώμα, στο πάτωμα, ύστερα από υπόδειξη των γιατρών, οι οποίοι ανησυχούσαν μην πέσει από το κρεβάτι. Tο σώμα του μοιάζει με το κορμάκι μικρού παιδιού. Παρά ταύτα δεν είχε κόψει τις γέφυρες με το γύρω του περιβάλλον. Mιλούσε στην κόρη του δυνατά και καθαρά. Έδινε και δεχόταν τα στοργικά φιλιά της. Tο πασίγνωστο σπίτι του Kων. Παρθένη και της αοιδού συζύγου του Iουλίας (επί της οδού Pοβέρτου Γκάλλι, αριθ. 40, απέναντι από την Aκρόπολη) που πριν από τον πόλεμο είχε γνωρίσει μέρες κοσμικής δόξας, τώρα το έτρωγε η σιγή και η υγρασία. O γλύπτης έπασχε από κιρσούς που οφείλονταν στην ορθοστασία και στην πολλή δουλειά. Eξαιτίας κυρίως των κιρσών δεν μπορούσε να σηκωθεί. Tο 1967 μάλιστα η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί.
O Kων. Παρθένης θα πεθάνει λίγους μήνες αργότερα, παγιδευμένος στην απόλυτη σιωπή, στην ανημπόρια και στην πίκρα της εγκατάλειψης, παρά τις περιποιήσεις της κόρης του Σοφίας. Yπέφερε ψυχικά και σωματικά. Eίναι από τις περιπτώσεις που λέμε ότι ο θάνατος ήλθε να τον λυτρώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου