Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Είναι επίσημο: η χρήση προφυλακτικού δεν «χαλάει» την απόλαυση στο σεξ. Αυτό προκύπτει από μία νέα μελέτη που δείχνει ότι γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν εξίσου τις ερωτικές επαφές τους με ή χωρίς προφυλακτικό.




Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), αξιολογήθηκαν οι ερωτικές συνήθειες χιλιάδων ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 59 ετών – και το συμπέρασμα ήταν πως το σεξ με προφυλάξεις είναι εξίσου διεγερτικό και απολαυστικό με το σεξ άνευ αυτών.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με την επικεφαλής την δρα Ντέμπι Χέρμπενικ, ερευνήτρια στο Τμήμα Εφηρμοσμένης Επιστήμης Υγείας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η μελέτη τους έδειξε ότι οι άνδρες που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στη διατήρηση της στύσης όταν τα φοράνε.
Επιπλέον, ήταν παραπλήσια η βαθμολογία όσον αφορά την απόλαυση από το σεξ που έδωσαν οι άνδρες οι οποίοι δεν φορούσαν προφυλακτικό με εκείνους που χρησιμοποιούσαν.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και στις γυναίκες, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν καν να πουν εάν ο σύντροφός τους χρησιμοποιούσε προφυλακτικό με ή χωρίς λιπαντικό, διότι δεν επηρεαζόταν η απόλαυση που αποκόμιζαν από το σεξ.
Στην πραγματικότητα, εκείνες που δεν ήσαν σίγουρες για τη χρήση του λιπαντικού ήταν υπερδιπλάσιες για εκείνες που ήταν σίγουρες (26,6% των εθελοντριών έναντι 11,4% αντιστοίχως).
Το εύρημα αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές στο ότι οι άνδρες είναι συνήθως αυτοί που αγοράζουν τα προφυλακτικά και τα λιπαντικά, οπότε οι ερωτικές τους σύντροφοι δεν ξέρουν επακριβώς τις λεπτομέρειες.
Ωστόσο, «είναι σημαντικό να εξοικειωθούν περισσότερο οι γυναίκες με τα προφυλακτικά, ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ασφάλεια και στην απόλαυση των σεξουαλικών εμπειριών τους», είπε η δρ Χέρμπενικ.
Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι σε μία εποχή που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – από τα χλαμύδια και τα κονδυλώματα έως το AIDS– εξαπλώνονται ασταμάτητα, αποκτά μεγάλη σημασία η αποτύπωση των λόγων για τους οποίους οι νέοι χρησιμοποιούν ή αποφεύγουν το προφυλακτικό.
Εξίσου σημαντικό, λένε, είναι να καταγραφεί και το πώς νιώθουν όσοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό, ούτως ώστε να ενθαρρυνθούν και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.


Πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου