Σελίδες

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα βιβλία θεραπεύουν άγχος και κατάθλιψη Πριν προχωρήσουμε σε φάρμακα, μήπως να δοκιμάζαμε την ανάγνωση;



Αντί να το ρίξουμε στα χάπια, ας διαβάσουμε βιβλία» προτείνει το αγγλικό ίδρυμα Reading Agency, υποστηρίζοντας πως τα οφέλη από το διάβασμα σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ως αντίδοτο για το άγχος, την αϋπνία ή περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης.

Το αγγλικό ίδρυμα Reading Agency προωθεί την ανάγνωση βιβλίων μέσα από δημιουργικά προγράμματα και έχει ετοιμάσει ήδη μια λίστα με τίτλους που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την καλή διάθεση. Τα βιβλία αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εγχειρίδια αυτο-βοηθείας: είναι ευοίωνα βιβλία φαντασίας, κλασικά, μυθιστορήματα, νουβέλες, ακόμα και παιδικά. Η λίστα αυτή θα διανέμεται από τους τοπικούς γενικούς γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να συνταγογραφούν ένα βιβλίο. Η εναλλακτική αυτή θεραπεία προτείνεται ως συμπλήρωμα, όχι ως υποκατάστατο της παραδοσιακής θεραπείας. 

Το Τμήμα Υγείας της Βρετανίας συνεισφέρει στο εγχείρημα προσφέροντας μια δική του λίστα ανάγνωσης, ενώ οι τοπικές βιβλιοθήκες όλης της Βρετανίας το υποστηρίζουν κι αυτές, δημιουργώντας ομάδες ανάγνωσης.

Οι στατιστικές που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος λένε πως η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του άγχους μέχρι και 67%. Η «συνταγογράφηση βιβλίων» σκοπεύει να φέρει ανακούφιση σε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.
 
 
Κάποιοι από τους τίτλους που προτείνονται είναι 
η παιδική νουβέλα Haroun and the Sea of Stories του Salman Rushdie 
και το Cider with Rosie του Laurie Lee. 
 
Αν και το βασικό είναι να διαβάζουμε βιβλία 
που μας κάνουν να νιώθουμε καλά οπότε 
η προσωπική μας λίστα είναι μάλλον 
το καλύτερο φάρμακο.
 
( Πέρσα Νικηφόρου / doctv - πηγή)
 

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου