Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

H 5χρονη που φωτογραφίζεται τιμώντας πέντε σπουδαίες γυναίκες της Ιστορίας.---- {...μιά εξαιρετική δημοσίευση από τό lifo.gr }




                                                                              ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.lifo.gr

[Ευχαριστώ τον Άρη Ηλιόπουλο] 

 Όταν η κόρη της, Έμμα, έγινε πέντε χρονών, η φωτογράφος Jaime Moore, ήθελε να τη φωτογραφίσει για να γιορτάσει την περίσταση, έτσι άρχισε να ψάχνει για έμπνευση στο διαδίκτυο. «Παρατήρησα ότι πολλά νέα κορίτσια ντύνονται σαν πριγκίπισσες της Ντίσνεϋ», είπε η Moore στο σάιτ της. «Όπου και να κοίταξα το 95% των ιδεών αφορούσε στο πως να ντύσει κάποιος το κοριτσάκι του πριγκίπισσα της Ντίσνεϋ.» Έτσι αντί να στραφεί σε φανταστικούς χαρακτήρες, η Moore επικέντρωσε το πρότζεκτ της σε πραγματικά πρότυπα. Επέλεξε πέντε γυναίκες για να τιμήσει τα πέμπτα γενέθλια της κόρης της, και αναδημιούργησε τα διάσημα πορτρέτα των Susan B. Anthony, Coco Chanel, Amelia Earhart, Helen Keller, και Jane Goodall. «Ήθελα να ξέρει την αξία αυτών των απίθανων γυναικών, οι οποίες πήγαν κόντρα σε όλα ώστε εκείνη να έχει τώρα τα πάντα» εξήγησε η Moore. Πατώντας πάνω στις φωτο αυτές μεγαλώνουν και μπορείτε να διαβάσετε και διάσημες φράσεις των σπουδαίων γυναικών. 

 Magnify Image 

Magnify Image Coco Chanel. 

Η σημαντικότερη σχεδιάστρια μόδας όλων των εποχών. 

 Magnify Image

Magnify Image Amelia Earhart: 

Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και συγγραφέας. Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

 Magnify Image

Magnify Image Helen Keller: 

Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια. Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι ήταν κωφή και τυφλή και την πήγαν στο Ινστιτούτο Τυφλών της Βοστώνης, όπου την ανέλαβε η παιδαγωγός Άννα Σάλιβαν. Η περίπτωσή της διαδόθηκε παγκοσμίως λόγω ενός θεατρικού έργου το οποίο ήταν βασισμένο στην αυτοβιογραφία της, που αναπαριστούσε τις προσπάθειες της Σάλιβαν να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί της. Έμαθε γερμανικά, ελληνικά και λατινικά. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914. Συνέχισε τη μελέτη ξένων συγγραφέων και φιλοσόφων, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέας. 

 Magnify Image

Magnify Image Jane Goodall: 

Ερευνήτρια πρωτευόντων θηλαστικών, γνωστή για τη δουλειά της με τους πιθήκους. Επίσης ανθρωπολόγος. 

 Magnify Image

Και εδώ η μικρή Έμμα ποζάρει ως ο εαυτός της Magnify Image 

 

Η φωτογραφία όμως που μου έμαθε τα περισσότερα και με άγγιξε πιο πολύ ήταν αυτή εδώ: 

 Magnify Image

Magnify Image Susan B. Anthony Susan B. Anthony: 

Ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε πρωτοπόρος μαχήτρια του γυναικείου κινήματος τον 19ο αιώνα - πολλές δεκαετίες πριν αναγνωριστούν στις γυναίκες και τα απλούστερα δικαιώματα όπως αυτό της ψήφου. 

Το 1868 ίδρυσε το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα των γυναικων, το REVOLUTION. Το μοτο του ήταν: "Αληθινή Δημοκρατία: οι άντρες, τα δικαιώματά τους και τίποτα περισσότερο / γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τίποτα λιγότερο". Πριν να αποσυρθεί (πέθανε στα 86 της το 1905) απαντώντας σε ερώτηση αν πίστευε ότι κάποτε όλες οι γυναίκες των ΗΠΑ θα είχαν δικαίωμα ψήφου, απάντησε: "Θα γίνει, αλλά δεν θα μπορέσω να το δω. Είναι αναπόφευκτο. Δεν μπορούν να μας κρατήσουν για πάντα στα δεσμά μας όπως δεν τα κατάφεραν και με τους σκλάβους. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη γενιά. 

 

"Θα πετύχουμε" ήταν τα λόγια που άφησε στα "κορίτσια" της για να τις εμψυχώσει στον μακρύ, δύσκολο αγώνα που θα ακολουθούσε. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, και μετά από σκληρές, επίμονες διεκδικήσεις, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών έγινε νόμος. Στις 26 Αυγούστου του 1920 πέρασε επιτέλους το 19ο άρθρο (που είχε συγγράψει η ίδια η Anthony) στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. 

 Πηγή: www.lifo.gr




Θα πετύχουμε" ήταν τα λόγια που άφησε στα "κορίτσια" της για να τις εμψυχώσει στον μακρύ, δύσκολο αγώνα που θα ακολουθούσε. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, και μετά από σκληρές, επίμονες διεκδικήσεις, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών έγινε νόμος. Στις 26 Αυγούστου του 1920 πέρασε επιτέλους το 19ο άρθρο (που είχε συγγράψει η ίδια η Anthony) στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου