Σελίδες

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Καταστάσεις Αφρικής στο πόσιμο νερό των κατοίκων του Φύλλου Καρδίτσας


Τραγική κατ' ελάχιστον μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάταση με το πόσιμο νερό στο Φύλλο του Δήμου Παλαμά αφού η χρόνια κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο με τους κατοίκους να παίρνουν μόνοι τους την κατάσταση στα χέρια τους προσπαθώντας να πιέσουν για την επίλυση του προβλήματος σε ένα τόσο απαραίτητο αγαθό όπως είναι το νερό.
Σύμφωνα με τα όσα κάνει γνωστά με επιστολή της η νεοσυστηθείσα "Επιτροπή Κατοίκων και Φίλων του Φύλλου Καρδίτσας" το πόσιμο νερό είναι παντελώς ακατάλληλο προς πόση τα τελευταία χρόνια ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για βοηθητική χρήση 
[...]
Ακολουθεί η επιστολή της 
"Επιτροπής Κατοίκων και Φίλων του Φύλλου Καρδίτσας" 
οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο 
(http://savefyllo.blogspot.gr) με θέμα το πρόσιμο νερό στο Φύλλο.

"Αξιότιμοι κύριοι,
Ο λόγος για τον οποίο σας γράφουμε αυτό το γράμμα είναι για να σας ενημερώσουμε (για μία ακόμα φορά) σχετικά με την έλλειψη καθαρού νερού στο χωριό μας, το Φύλλο Καρδίτσας. Το ουσιαστικό αυτό πρόβλημα επιβίωσης δεν προέκυψε φυσικά πρόσφατα, απλά έχουμε αγανακτήσει πλέον από την κατάσταση και δεν μπορούμε να υπομένουμε άλλο την αδιαφορία των αρχών.
 Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε, και προτού σας εκθέσουμε τα γεγονότα αναλυτικά με σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας (αν και λογικά θα γνωρίζετε το πρόβλημα μας, δεδομένης της παλαιότητας της φύσης του και των αρμοδιοτήτων σας) να συστηθούμε: Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ατόμων, μακριά από κομματικές συντεχνίες, η πλειονότητα των οποίων ζούμε στο Φύλλο, και αρκετοί οι οποίοι καταγόμαστε από εκεί αλλά πλέον ζούμε και εργαζόμαστε στις γύρω περιοχές, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό. Ο σκοπός της σύστασης αυτής της ομάδας είναι να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα του νερού στο χωριό μας, γιατί δυστυχώς οι αντοχές μας δεν βαστούν άλλο. Έχουμε δε σκοπό λόγω της εξοικείωσης μας με την τεχνολογία αλλά και του ευρύ κοινωνικού κύκλου μας, να κοινοποιήσουμε σε όλα τα Μέσα και τους υπευθύνους  το γράμμα αυτό.






Αλλά ας πάμε στο θέμα μας: Όπως θα γνωρίζετε, η πηγή από την οποία προμηθεύονται οι κάτοικοι νερό στο Φύλλο είναι πλούσια σε μαγγάνιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δειγματοληψίες, γεγονός που το καθιστά μη πόσιμο και έτσι αναγκάζονται –όσοι έχουν τη δυνατότητα- να πάνε σε άλλα χωριά για να φέρνουν νερό ή να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια, επιβαρύνοντας τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Σε αυτό το μείζον πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η άθλια κατάσταση του νερού του υδραγωγείου, το οποίο περνάει μέσα από έναν σάπιο αγωγό και διοχετεύεται στα σπίτια μας. Αυτό το νερό χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα πιάτα μας, να κάνουμε μπάνιο, να πλύνουμε τα δόντια μας, και να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Και σε αυτό το νερό θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή:
Στις 18/5/13 τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία με νερό από το λάστιχο ποτίσματος σε ένα από τα σπίτια του χωριού. Η εικόνα μιλάει από μόνη της:






Αφήσαμε το νερό να «τρέξει» αρκετή ώρα, όμως δεν καθάρισε καθόλου, και έτσι γεμάτοι απόγνωση, γεμίσαμε δύο μπουκάλια τα οποία βλέπετε στην κάτωθι φωτογραφία και αποφασίσαμε επιτέλους να κάνουμε κάτι για αυτό, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι το νερό αυτό, όπως αναφέραμε, προέρχεται από τον απαρχαιωμένο αγωγό, κατασκευής τουλάχιστον 40  ετών, και μέσα από αυτόν διοχετεύεται στο υδραγωγείο και από εκεί στα σπίτια σε όλο το χωριό αλλά και στο διπλανό χωριό, τον Αμπελώνα. Εκτός του ότι ο αγωγός είναι σάπιος, σπάει αρκετές φορές το χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι λόγω πίεσης από τα ποτίσματα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το χωριό μένει αρκετές μέρες χωρίς νερό ώσπου να διορθωθεί η βλάβη, Και όταν ξανανοίξει η βάνα και τρέξει το νερό για 2-3 μέρες τουλάχιστον βγαίνει καφέ, χειρότερο και από της φωτογραφίας.
Αλλά τα προβλήματα δε σταματούν εδώ: Πολλές φορές το υδραγωγείο «φιλοξενεί» σκουλήκια, βατράχια αλλά και άλλες βρωμιές, εντείνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον ήδη βεβαρημένο αγωγό, ο οποίος είναι από αμιαντοσωλήνα!






Τώρα τελευταία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, εξαιτίας των συχνών κλοπών εξαρτημάτων από το αντλητικό συγκρότημα- έτσι κάθε φορά το Φύλλο έμενε πάλι χωρίς νερό ώσπου να βρεθούν ανταλλακτικά και να ξαναλειτουργήσει. Μάλιστα σε ένα σημείο του χωριού, για να αποτρέψουν τις κλοπές, οι αρχές αναγκάστηκαν να σκάψουν και να χαλάσουν το δρόμο έτσι ώστε να μη μπορεί να φτάσει κανείς (ούτε και οι ίδιοι φυσικά αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη).
Τέλος, υποτίθεται πως όλο αυτό το νερό θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ανακυκλώνεται, δυστυχώς όμως λιμνάζει εσωτερικά και αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια ακόμα.
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
Μετά τη συνοπτική έκθεση του προβλήματος, γίνεται κατανοητή νομίζω η ανάγκη για άμεση δράση. Απαιτούμε αυτό που μας υποσχέθηκε από όλους τους αρμόδιους στο παρελθόν, την κατασκευή νέου αγωγού ως μόνιμη λύση. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό το 2013 ένα χωριό του κάμπου να μην έχει καθαρό νερό. Επειδή όμως κατανοούμε πως οι καιροί είναι δύσκολοι, και θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλα κονδύλια για καινούριο αγωγό, 
ΖΗΤΑΜΕ άμεσα να μπουν φίλτρα στον ήδη υπάρχον για να περιορίσουμε κάπως τη ζημιά. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Κυρίως για τους νέους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να μείνουν στο χωριό και να στηρίξουν την πολυδιαφημισμένη αποκέντρωση. Τι τους προφέρεται τελικά ως αντάλλαγμα; Ούτε μια σταγόνα καθαρό νερό;
Αναμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις σας και την επίσκεψή σας στο χωριό για να δείτε από κοντά την κατάσταση. 
Για οποιαδήποτε επικοινωνία το e-mail μας είναι: katharo.nero.sto.fyllo@gmail.com
Εν καιρώ θα σας γνωστοποιούμε τα αποκόμματα των ιστοσελίδων και εφημερίδων στις οποίες θα δημοσιεύουμε τα νέα σχετικά με το πρόβλημα μας και –ελπίζουμε- τις ενέργειες των υπευθύνων για το θέμα".

Με εκτίμηση,
Η ομάδα κατοίκων και φίλων Φύλλου

αναδημοσίευση από :http://www.karditsalive.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου