Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δημόσια Δήλωση του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας



Φωτογραφία

28 Μαΐου 2013
Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε σαν σήμερα το 1961, με την οργή ενός ανθρώπου και το κουράγιο του να αντιδράσει. Έχοντας εξοργιστεί από το γεγονός ότι δύο Πορτογάλοι φοιτητές φυλακίστηκαν από τη δικτατορία απλά και μόνο επειδή έκαναν πρόποση στην ελευθερία, ο βρετανός δικηγόρος Πίτερ Μπένενσον έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι» στη βρετανική εφημερίδα «The Observer». Το άρθρο αυτό ξεκίνησε την «Έκκληση για Αμνηστία 1961», μια παγκόσμια εκστρατεία που προκάλεσε μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση. Η έκκλησή του για δράση διαδόθηκε μέσω των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο και εξέφρασε τις αξίες και τις λαχτάρες των ανθρώπων παντού. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Αμνηστία.
Το 1977, η Διεθνής Αμνηστία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της ειρήνης στον κόσμο».
Σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία, η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα περισσοτέρων από 3 εκατομμύρια υποστηρικτών, μελών και ακτιβιστών σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές, οι οποίοι αγωνίζονται για να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία, και χρηματοδοτούμαστε κυρίως από τα μέλη μας και τις δημόσιες δωρεές. Το όραμά μας είναι κάθε άτομο να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να το επιτύχουμε. Δεν θα σταματήσουμε έως ότου όλοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, έως ότου η φωνή κάθε ατόμου να μπορεί να ακουστεί, έως ότου κανείς να μην βασανίζεται ή εκτελείται. Τα μέλη μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών αυτών. Αναλαμβάνουν ζητήματα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω επιστολών, online και offline εκστρατειών, διαδηλώσεων, εκδηλώσεων και άμεσης θεσμικής πίεσης στα άτομα με δύναμη και επιρροή. Σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να ασκήσουμε δημόσια πίεση και να εκφράσουμε διεθνή αλληλεγγύη.
Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε την Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σε μια συμβολική Συνέντευξη Τύπου έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, με σύνθημα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα!». Δώσαμε έμφαση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια και κέντρα κράτησης, οι απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης, οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης από στρατοδικεία, οι διακρίσεις σε βάρος Ρομά και ατόμων με ΗΙV, η ομοφοβική βία και οι ρατσιστικές επιθέσεις, αποτέλεσαν το ευρύ τοπίο των παραβιάσεων τη χρονιά που πέρασε.
Με τη δική σας συνδρομή, 
μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. 
Ελάτε μαζί μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου