Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης


Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από όταν η Οι.Πο.Κίνηση άρχισε να προσθέτει τη δική της παρουσία στα Μανιάτικα δρώμενα. Σε ένα τόπο με βαρύ παρελθόν προσπαθήσαμε να κάνουμε το παρόν καλύτερο, προωθώντας δράσεις σχετιζόμενες με τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Λίγοι αλλά αποφασισμένοι, αφιερώσαμε πολλή ενέργεια και δυνάμεις στο ζήτημα των αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων και βοοειδών.

Τη χρυσή, και όπως αποδείχτηκε καταστροφική, εποχή των επιδοτήσεων, της ανεπιβλεψίας και της θεσμικής αδράνειας κάποιοι μετέτρεψαν τα λιοπερίβολα και τα γυρίσματα των άλλων σε βοσκότοπους δικούς τους.
Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε πολλούς συμμάχους, πολίτες και κρατικούς λειτουργούς. Ήρθαμε όμως και αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο και σκοτεινό πρόσωπο του εγχώριου κατεστημένου που μας πολέμησε.όπως μπορούσε. Με τρόπο αθέμιτο, παράνομο έως και χυδαίο.
Όχι όμως και αποτελεσματικό, όπως αποδείχτηκε. Γιατί στο τέλος αυτής της προσπάθειας κερδίσαμε ένα νόμο, τον 4056/12. Ο νόμος αυτός καθιστά τη δημοτική αρχή υπεύθυνη για τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα, υπεύθυνη για τις ζημιές και τα ατυχήματα που προκαλούν και της δίνει το δικαίωμα να συλλέξει και να απομακρύνει τα ζώα που περιφέρονται αδέσποτα και ανεξέλεγκτα.

Με την ψήφιση του ν. 4056/12 αισθανθήκαμε δικαιωμένοι και πιο αισιόδοξοι. Όμως δυστυχώς στη σημερινή Μάνη δεν αρκεί να προκαλέσεις ένα νόμο. Πρέπει να φροντίσεις εσύ και για την εφαρμογή του. Και ένα χρόνο μετά την ψήφισή του συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Προσπάθεια που δυστυχώς δεν περιορίιστηκε στα ανεπιτήρητα. Μέσα στο γενικό μούδιασμα που έφερε η κρίση των τελευταίων ετών, μας προέκυψε το μείζον ζήτημα των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στα μανιάτικα βουνά. Το κέρδος για τους λίγους και γνωστούς εύκολο και σίγουρο.

Εξίσου σίγουρη όμως και η καταστροφή για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αφού η Μάνη από ανοιχτό μουσείο και παρθένο βιότοπο γίνεται βιομηχανική περιοχή. Ερήμην των κατοίκων, ιδιωτών και επαγγελματιών του τουρισμού. Σε πείσμα της επιστημονικής κοινότητας, που έχει εκφράσει σοβαρότατες επιφυλάξεις για την πραγματική ωφέλεια αυτής της μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ερήμην των ειδικών και των τεχνικών της ΔΕΗ που έχουν εκφράσει από την αρχή τις διαφωνίες τους.

Η ΟιΠοΚίνηση βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που αγωνίζονται για να σταματήσει το κακό. Με μελέτες, ενημέρωση, προσφυγές στα όργανα της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης προσπαθούμε να γλιτώσουμε τα βουνά μας. Εκεί ψηλά κρύβεται ακόμα αλώβητη η ιστορική και περιβαλλοντική αυθεντικότητα του τόπου μας. Αν τα παραδώσουμε στους εργοάβους και τους κερδοσκόπους δε θα μας μείνει τίποτε.

Δύσκολο να είσαι οικολογικά και πολιτισμικά ευαίσθητος και να λες συνέχεια όχι. Μέσα λοιπόν στις πολλές αρνήσεις που αναγκαζόμαστε να διατυπώνουμε προσπαθούμε με πρωτοβουλίες μελών μας να προωθήσουμε δράσεις για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Θα σας ενημερώνουμε γι’ αυτές και σας θέλουμε κοντά μας.


Το ΔΣ της Κίνησης 
Κυριάκος Κοττέας, Σταύρος Κυρίμης, Κυριάκος Ζηλάκος, Βαρβάρα Γαργαλάκου, Φίλιππος Περιμένης





 Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης
https://www.facebook.com/oi.po.kinisi.mesa.manis




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου