Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΛΑΚΩΝΙΑ - ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ - ΕΓΕΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ




Την περασμένη πέμπτη 20 Ιούνιου το απόγευμα με την παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή έγερσης των δυο σημαιών,  Ελληνική και Βυζαντινή(δικέφαλος αετός) στο βράχο του Αι Γιάννη δίπλα στα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους.
Ο ιστός και οι σημαίες τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία και έξοδα του συγχωριανού μας κ. Βαρδουνιώτη Παναγιώτη.



*η πληροφορία από : Ioanna Kontomina
*πηγή : http://velanidia-baladis.blogspot.gr


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια… 
Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική κλίτη του όρους Κριθίνα. 


Αρχικά ο οικισμός χτίστηκε το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες’, όπως μαρτυρούν χαλάσματα κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων μέχρι που χτίστηκε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας. 
Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά.” Κατά τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται ανατολικά του Κάβο Μαλέα. 

Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου. 
Η απόληξη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος εκεί που εκατοντάδες καράβια συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. 
Η Aκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τ αρχαία χρόνια ως σήμερα 
όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ


http://velanidia-baladis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου