Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Tις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας διαπίστωσες ο Βρετανός δημοσιογράφος Ίαν Μπίρελ που ταξίδεψε στην Αθήνα και επισκέφθηκε το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής και ένα από τα Παιδικά Χωριά SOS όπου κατεστραμένες οικονομικά οικογένειες εγκαταλείπουν τα παιδάκια τους προκειμένου να τους εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό ....


Παιδί που κρύβει το πρόσωπο του

Το δημοσίευμα της Daily Mail έχει τίτλο «Ορφανά από την κατάρρευση της ΕΕ: Η συγκλονιστική εικόνα που δείχνει πως μεσοαστοί γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ορφανοτροφεία για να μην πεινάσουν». Παραθέτοντας ορισμένα από τα στοιχεία του άρθρου, προτίμησα να αποφύγω τις φωτογραφίες και τα ονόματα (άλλωστε, μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί το παραπάνω link, εάν θέλει να τα μάθει).
«Τα παιδιά αυτά», λέει ο Ίαν Μπίρελ «είναι τα ξεχασμένα θύματα της ελληνικής κρίσης. Τα παρέδωσαν οι γονείς τους (στο ίδρυμα), αφού δε μπορούσαν πλέον να τα θρέψουν. Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και πολλά δεινά. Σε μία χώρα, όμως, όπου η ιδέα της οικογένειας βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής, οι νεότεροι σε ηλικία είναι αυτοί που επωμίζονται το βαρύτερο φορτίο σε αυτήν την κρίση.» Ο βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το 10% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πείνας.
Στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής, ο Ίαν Μπίρελ γνώρισε τον Αλέξανδρο και την Όλγα, οι οποίοι ήρθαν να πάρουν τα παιδιά τους στο σπίτι για το Σαββατοκύριακο. Όταν έμειναν άνεργοι και οι δύο, πήραν τη δύσκολη απόφαση να αφήσουν τα τρία από τα πέντε παιδιά τους στο Ίδρυμα, καθώς αδυνατούσαν να τους προσφέρουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα.
«Ένα 11χρονο κορίτσι με αγγελικό πρόσωπο μου είπε πόσο λαχταρούσε να δει τη μαμά του κάθε Παρασκευή. Ο μπαμπάς του είχε πεθάνει και η μητέρα του δε μπορούσε να το φροντίσει, επειδή έχασε τη δουλειά της», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος για μία άλλη περίπτωση.
Κατά την επίσκεψη του στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, ο Μπίρελ πληροφορείται πόσο δραματικά έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια. Πριν από μία πενταετία, τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούσαν 47 οικογένειες και σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 900. «Έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια», εξηγεί ο ψυχολόγος Πέτρος Σαλίχος, προσθέτοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσα πολλά περιστατικά.»
Ο δημοσιογράφος της Daily Mail προσπαθεί να δώσει ένα μέτρο σύγκρισης στους αναγνώστες του, αναφέροντας πως ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι δύο φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχε η Μεγάλη Ύφεση στη Βρετανία τη δεκαετία του 1930.

η πληροφορία από:http://exelixeis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου