Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΕΣ




Το αιμαγγείωμα και οι αγγειακές δυσπλασίες φανερώνονται σε διάφορα σημεία 
του σώματος και παρά το γεγονός ότι η σοβαρότητα τους εξαρτάται από
την θέση και το μέγεθος τους, προκαλούν σημαντικά και μεγάλα προβλήματα και σε όργανα 
του σώματος, ακόμα και όταν δεν τα προσβάλουν, όπως είναι η καρδιά.
Η καρδιά είναι το όργανο του ανθρώπινου σώματος που δίνοντας στο αίμα πίεση, το κάνει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Είναι κάτι σαν “αντλία” που παίρνει το αίμα από τις φλέβες, στις οποίες βρίσκεται σε χαμηλή πίεση και το στέλνει στις αρτηρίες με υψηλή (wikipedia)….. Έτσι λοιπόν σε ένα μέτρια γυμνασμένο άτομο η καρδιακή συχνότητα είναι γύρω στους 65 παλμούς το λεπτό ενώ σε έναν αγύμναστο, που κάνει καθιστική ζωή, δεν  ξεπερνάει τους 75.
Τι συμβαίνει όμως με τα άτομα που πάσχουν από αιμαγγείωμα η αγγειακή δυσπλασία (Α.Δ.) ; 
Σε ένα υγιές λοιπόν σώμα η καρδιά «δουλεύει» κανονικά αφού οι αρτηρίες επικοινωνούν με τις φλέβες μέσω λεπτών αγγείων που με την σειρά τους «δουλεύουν» και αυτές κανονικά. Αντίθετα σε ένα σώμα που πάσχει από αιμαγγείωμα ή  Α.Δ. δεν υπάρχουν λεπτά αγγεία (τριχοειδή). Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερου μεγέθους αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν την αρτηρία απευθείας στη φλέβα. Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής επικοινωνίας είναι η καρδιά να «δουλεύει» υπερωριακά για να αντεπεξέλθει με την φυσιολογικά υψηλή πίεση των αρτηριών να μεταφέρεται και στις φλέβες, που φυσιολογικά έχουν χαμηλή πίεση με τους παλμούς να ξεπερνάνε τους ογδόντα ακόμα και ενενήντα χτύπους το λεπτό. Αρκεί να σας πω ότι μόνο όταν ξεκουράζομαι ή κοιμάμαι οι χτύποι της καρδιάς μου αγγίζουν τους 78 με 80. Ενώ κάθε φορά που επρόκειτο να υποβληθώ σε κάποια χειρουργική επέμβαση, ξεπερνούσαν τους 120 (κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα, σε περιπτώσεις χειρουργείου)
Βεβαία με όσο περισσότερους παλμούς χτυπάει η καρδιά μας, τόσο περισσότερο φθείρονται τα αγγεία μας, ώστε να τροφοδοτήσουν όλο το σώμα με αίμα. Για αυτό και απαιτείται ξεκούραση και ηρεμία στους ασθενείς που πάσχουν από αιμαγγείωμα ή αγγειακή δυσπλασία καθώς ένας  ξεκούραστος καρδιακός μυς, με όσο το δυνατόν λιγότερους παλμούς μπορεί να εφοδιάσει με περισσότερο όγκο αίματος το σώμα και λειτουργεί πιο αποδοτικά.
Η μόνη μορφή γυμναστικής που συνιστάται και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αιμ/μα ή Α.Δ. είναι μόνο το περπάτηµα, η πιο “αγνή” µορφή άσκησης. 
giatros-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου