Σελίδες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

...«πέστο», με κάπαρη και αμύγδαλα



Υλικά 
για ένα μικρό βαζάκι

  • 140 γρ. κυκλαδίτικη κάπαρη, σε σκέτο αλάτι (όχι άλμη)
  • 200 γρ. ωμά αμύγδαλα, ασπρισμένα και ξεφλουδισμένα
  • 10 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού....
  • τα φυλλαράκια από 2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
  • τα φυλλαράκια από 4-5 κλαράκια μαϊντανό
  • 40 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο από τον μύλο
Καταρχήν ξαρμυρίζω την κάπαρη. Την βάζω σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένω με τρεχούμενο νερό. Μετά βάζω το σουρωτήρι μου σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνω, για 1 ώρα, να ξαρμυρίσει πολύ καλά, φροντίζοντας να αλλάζω το νερό της λεκάνης αρκετές φορές και σε κάθε αλλαγή την δοκιμάζω για να δω αν είναι όσο αλμυρή τη θέλω - δηλαδή πολύ λίγο, για να μη γίνει λύσσα το «πέστο».
Στη συνέχεια την σουρώνω και τη μεταφέρω στο δοχείο του μπλέντερ, μαζί με τα φύλλα των μυριστικών που έχω μαδήσει από τα κλαράκια τους, τα αμύγδαλα, το πιπέρι και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα δουλεύω όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και λεία πάστα. Σε περίπτωση που η υφή της δεν με ικανοποιεί, προσθέτω λίγο ακόμη ελαιόλαδο και την δουλεύω λίγο ακόμα. Στη συνέχεια την βάζω σε ένα γυάλινο βαζάκι και ρίχνω από πάνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να την καλύψω.
Κλείνω το καπάκι και το βάζω στο ψυγείο, υπολογίζοντας πως θα τη χρησιμοποιήσω, το νωρίτερο, το επόμενο 24ωρο. Κι αυτό γιατί τις δυο πρώτες φορές, την ώρα που δοκίμαζα την πάστα, έτσι όπως την είχα βγάλει από το μπλέντερ, έπαθα πανικό καθώς μου φάνηκε αλμυρή. Την έβαλα στο ψυγείο και σκέφτηκα να την ξαναδουλέψω με ελαιόλαδο κάποια άλλη στιγμή. Τελικά κατάλαβα πως αν την αφήσω να σταθεί καμιά - δύο μέρες στο ψυγείο, τα υλικά της «δένουν» μεταξύ τους και, ως δια μαγείας, επέρχεται μια ισορροπία μεταξύ τους.
ΣημΑυτό το πέστο χρησιμοποιώ κι όταν μαγειρεύω τις πέννες, όπως τις δοκίμασα στην κουζίνα της περιοχής. Ψιλοκόβω τα φρέσκα ντοματίνια, σκόρδο, βασιλικό, χλωρή ρίγανη, μαύρες και πράσινες ελιές, τα ανακατεύω και τρίβω από πάνω λίγο καυτερό πεπεροντσίνο. Σκόρδο προσθέτω μόνο σε περίπτωση που ξέρω ότι θα είναι καλοδεχούμενο.
Σε περίπτωση που δεν ξεφλουδίσει κανείς τα αμύγδαλα, το πέστο της κάπαρης θα πάρει ένα σχεδόν καφέ σκούρο χρώμα. Όπως εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου