Τη συνταγή αυτή λέγεται ότι την έφεραν πίσω στην Ελβετία
μετά τον πόλεμο της Κριμαίας οι Ελβετοί στρατιώτες
που είχαν....
στρατολογηθεί από τους Γάλλους.
Την είχαν φτιάξει εκεί για να γιορτάσουν την πτώση του Malakoff
το 1885 στην Ουκρανία.
Είναι μια κλασική συνταγή απο το καντόνι Vaud στη βόρεια πλευρά
της λίμνης της Γενεύης (Lac Leman).
Υλικά....
- 300g σκληρό κίτρινο τυρί
- 1 φιάλη λευκό κρασί
- 2 αυγά
- 150g αλεύρι
- αλάτι
- λάδι για τηγάνισμα
*δυνατό στομάχι
- Το τυρί που θα επιλέξετε να μην έχει τρύπες (όχι emmental),
να μη σπάει εύκολα, αλλά να μπορεί να λιώσει κανονικά.
να μη σπάει εύκολα, αλλά να μπορεί να λιώσει κανονικά.
- Αν βρείτε ελβετικό Gruyère που είνα ο βασιλιάς των ελβετικων τυριών,
ακόμα καλύτερα, αλλά και μια παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης
ή κάποια άλλη θα είναι μια χαρά.
Θα πρέπει να είναι κομμένο με πάχος τουλάχιστον 1.3cm.
ακόμα καλύτερα, αλλά και μια παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης
ή κάποια άλλη θα είναι μια χαρά.
Θα πρέπει να είναι κομμένο με πάχος τουλάχιστον 1.3cm.
Κόψτε το σε μπαστουνάκια τετραγωνισμένα.
Βάλτε τα κομμάτια του τυριού σ’ ένα μπολ και σκεπάστε τα με κρασί.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τα να μαριναριστούν
για μια ώρα τουλάχιστον.
Παράλληλα ετοιμάστε το χυλό, αναμιγνύοντας το αλεύρι με 200g κρασί.
Ανακατώστε το μέχρι να κάνει ένα ομοιόμορφο χυλό χωρίς μπαλάκια.
Αν γίνει πολύ αραιός, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Θέλουμε να μπορεί να κρατήσει επάνω στο τυρί.
Σκεπάστε το κι αυτό και αφήστε το μια ώρα να ξεκουραστεί.
Μόλις είναι έτοιμο, χτυπήστε τα δύο αυγά και ενσωματώστε τα στο χυλό.
Βγάλτε τα μπαστουνάκια από το κρασί και στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.
Περάστε τα μέσα από αλεύρι μέχρι να μην κολάνε.
Αυτό γίνεται για να κολλήσει καλύτερα ο χυλός.
Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα και θερμάνετε μέχρι να πάει στους 190°C,
δηλαδή πολύ καυτό.
Με μια λαβίδα της κουζίνας βουτήξτε τα μπαστουνάκια στο χυλό
και βάλτε τα ευγενικά, για να μη σας πεταχτεί το καυτό λάδι, στην κατσαρόλα.
Τηγανίστε τα μέχρι να γίνουν χρυσαφιά και μετά βάλτε τα σε αρκετό χαρτί κουζίνας
ή πετσέτες για να απορροφήσουν όσο περισσότερο λάδι γίνεται.
Είναι πολύ θρεπτικά, αλλά όχι και το πιο υγιεινό φαγητό.
Σερβίρονται σαν ορεκτικό μαζί με μια σαλάτα ή σούπα.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τα να μαριναριστούν
για μια ώρα τουλάχιστον.
Παράλληλα ετοιμάστε το χυλό, αναμιγνύοντας το αλεύρι με 200g κρασί.
Ανακατώστε το μέχρι να κάνει ένα ομοιόμορφο χυλό χωρίς μπαλάκια.
Αν γίνει πολύ αραιός, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Θέλουμε να μπορεί να κρατήσει επάνω στο τυρί.
Σκεπάστε το κι αυτό και αφήστε το μια ώρα να ξεκουραστεί.
Μόλις είναι έτοιμο, χτυπήστε τα δύο αυγά και ενσωματώστε τα στο χυλό.
Βγάλτε τα μπαστουνάκια από το κρασί και στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας.
Περάστε τα μέσα από αλεύρι μέχρι να μην κολάνε.
Αυτό γίνεται για να κολλήσει καλύτερα ο χυλός.
Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα και θερμάνετε μέχρι να πάει στους 190°C,
δηλαδή πολύ καυτό.
Με μια λαβίδα της κουζίνας βουτήξτε τα μπαστουνάκια στο χυλό
και βάλτε τα ευγενικά, για να μη σας πεταχτεί το καυτό λάδι, στην κατσαρόλα.
Τηγανίστε τα μέχρι να γίνουν χρυσαφιά και μετά βάλτε τα σε αρκετό χαρτί κουζίνας
ή πετσέτες για να απορροφήσουν όσο περισσότερο λάδι γίνεται.
Είναι πολύ θρεπτικά, αλλά όχι και το πιο υγιεινό φαγητό.
Σερβίρονται σαν ορεκτικό μαζί με μια σαλάτα ή σούπα.
η...ιδιαίτερη αυτή συνταγή ΕΔΩ : spoons.gr
-------->
Το σαχανάκι είναι το γνωστό σκεύος με δύο χερούλια
που χρησιμοποιείται για μεζέδες συνήθως σε ποσότητα μερίδας,
και δίνει τι όνομά του σε παρασκευάσματα με τυρί, με αυγά,
με αλλαντικά , με θαλασσινά.
Η ονομασία του προέρχεται από το τούρκικο sahan.
που χρησιμοποιείται για μεζέδες συνήθως σε ποσότητα μερίδας,
και δίνει τι όνομά του σε παρασκευάσματα με τυρί, με αυγά,
με αλλαντικά , με θαλασσινά.
Η ονομασία του προέρχεται από το τούρκικο sahan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου