Σελίδες

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

*μορχέλες...και κάτι ακόμα...



...αυτή τη λέξη διάλεξαν οι παλιοί Πηλιορείτες 
για να ονομάσουν τα μανιτάρια....

του γένους Μορχέλα (Morchella). 
Ταιριαστό όνομα για ένα μανιτάρι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, 
καθώς είναι πρώιμα ανοιξιάτικο (Μάρτιο έως Μάιο), με μορφή κωνική και κυψελωτή, 
κούφιο εσωτερικά με ένα υπέροχο άρωμα. 
Είναι από τα πιο ακριβά επίγεια μανιτάρια. 
Η ιδιαιτερότητά του: ωμό είναι δηλητηριώδες, μαγειρεμένο είναι υπέροχο. 
Οι Γάλλοι gourmet έχουν αληθινό πάθος για τις Morilles τους 
(η γαλλική ονομασία)....[...] bostanistas.gr

*μερικές συνταγές, με απλά υλικά, με στόχο 

να ενώσουν τους μορχελομανείς:
Μορχέλες στο τηγάνι του φτωχού

  • μια χούφτα μορχέλες
  • μισό κρεμμύδι
  • λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • κρασί
- Πλένουμε τις μορχέλες και κόβουμε τις μικρές στη μέση 
και τις μεγάλες σε τέταρτα.

Σε τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
και μόλις γυαλίσει ρίχνουμε και τις μορχέλες. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγομαγειρευτούν με τα υγρά τους. 
Όταν αρχίζουν να στεγνώνουν ανεβάζουμε τη φωτιά και σβήνουμε με κρασί.
Αλατίζουμε και τις κρατάμε στη φωτιά έως ότου πιουν το κρασάκι. 
Αν έχουμε λίγο βούτυρο το προσθέτουμε στο τέλος και ολοκληρώνουμε 
στο τηγάνι έως ότου πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε σε ζεστό ψωμί και γαρνίρουμε 
με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άγρια ρόκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου