Σελίδες

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Το κλαμπ σάντουιτς των συκοφάγων / Sarde a beccaficu ​​​​(Σαρδέλες σαν συκοφάγοι)

Φωτό: Μπέττυ Τσακαρέστου
Φωτό: Μπέττυ Τσακαρέστου


Χρειαζόμαστε:

-16 τροφαντές σαρδέλες
- αμπελόφυλλα (με τα οποία θα στρώσουμε το ταψί μας, 
για να ρουφήξουν το περισσευούμενο λίπος από....

τα μικρά αλλ’ όντως λιπαρά ψαράκια).

Για τη γέμιση:


  • 1 φλιτζάνι τρίμματα ψίχας φρέσκου ψωμιού
  • 6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1/3 φλιτζάνι ελαφριά καβουρντισμένο κουκουνάρι
  • 1/3 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες (που τις έχουμε αφήσει να φουσκώσουν σε λίγο χλιαρό νερό)
  • 8 φιλετάκια αντζούγας (ψιλοκομμένα και πρόχειρα λιωμένα - προαιρετικό)
  • 1 φούχτα φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • λίγες ελιές θρούμπες (έχουμε βγάλει το κουκούτσι και τις έχουμε χωρίσει σε φετούλες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φούχτα κάπαρη και ψιλοκομμένα καπαρόφυλλα (προαιρετικό)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • 1 πορτοκάλι (ομοίως)
  • πιπέρι από τον μύλο και αλατάκι (αν δεν θέλουμε τις αντζούγες)
Φωτό: Μπέττυ Τσακαρέστου

*Θέλουμε δυνατό προθερμασμένο φούρνο
Φροντίζουμε πρώτα τα ψαράκια μας. 
Κόβουμε τα κεφάλια τους και ξεφορτωνόμαστε συγχρόνως τα εντόσθια. 
Τ’ ανοίγουμε στα δύο και ανασηκώνουμε με τα δάχτυλα ως κάτω το μεσιανό κόκκαλο. 
Το αφαιρούμε, κόβοντάς το ενδεχομένως στην άκρη με ένα ψαλιδάκι. 
Προσέχουμε πάντως να μη χάσουμε και τις ουρίτσες. 
Καλλωπίζουμε, τέλος, στα πλάγια τις σαρδέλες μας, τις ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε με το χαρτί της κουζίνας. 
Αλείβουμε τις ράχες τους με λίγο λαδάκι, ώστε να μην κολλήσουν στο ταψί 
όσο θα ψήνονται.

*Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 
Ροδίζουμε σε δυο - τρεις κουταλιές λάδι τα τρίμματα του ψωμιού. Να χρυσίσουν, παρακαλώ. Προσθέτουμε στο τηγάνι μας τα υπόλοιπα υλικά - όχι τους χυμούς των ξινών, και σβηστή η φωτιά πλέον - κι ενισχύουμε το μίγμα μας με λίγο λάδι ακόμα, αν μας φαίνεται πολύ στεγνό.
Στρώνουμε το ταψί που θα μπει στον φούρνο με αμπελόφυλλα (βλ. χρειαζούμενα υλικά). Τοποθετούμε τις μισές (8) ανοιχτές σαρδέλες μας στο ταψί. Κρατάμε λίγη γέμιση στην άκρη και απλώνουμε την υπόλοιπη στα ψαράκια της βάσης. Από πάνω τους, σαν σάντουιτς, θα μπουν οι άλλες 8 ανοιχτές σαρδέλες. Τις πασπαλίζουμε κι αυτές με τη λίγη γέμιση που φυλάξαμε και τις ραντίζουμε με τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού, ανακατεμένους με ό,τι  λαδάκι έχει περισσέψει. Στον φούρνο για 10- 15 λεπτά το πολύ.
Σερβίρουμε πάνω σε φύλλα συκιάς, αν βέβαια είμαστε τυχεροί και μας βρίσκονται. Μα την αλήθεια, δεν ξέρω αν οι συκοφάγοι της γειτονιάς θα κελαηδούσαν συντροφικά βλέποντας αυτό το πιάτο και αν θα το νοστιμεύονταν, εν τέλει, αλλ’ ελπίζω εμείς τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πως, αντί για το συνηθισμένο κλαμπ σάντουιτς, ετούτο το κολατσιό είναι σαφώς πιο δελεαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου