ΥΛΙΚΑ:
- 2 κότσια χοιρινά ή ένα μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο γύρω στο 1,5 κιλό
- 4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
- 2 κιλά πατάτες
- 200 ml λευκό καρασί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και 1 κουταλιά της σούπας
Cointreau ή λικέρ πορτοκαλιού
- 200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών έτοιμο ή σπιτικό
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση (προαιρετικά)
- 4 φύλα δάφνης
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 8 καρφάκια γαρίφαλου (προαιρετικά)
- φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κότσια χοιρινά ή ένα μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο γύρω στο 1,5 κιλό
- 4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
- 2 κιλά πατάτες
- 200 ml λευκό καρασί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και 1 κουταλιά της σούπας
Cointreau ή λικέρ πορτοκαλιού
- 200 ml νερό ή ζωμό λαχανικών έτοιμο ή σπιτικό
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση (προαιρετικά)
- 4 φύλα δάφνης
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 8 καρφάκια γαρίφαλου (προαιρετικά)
- φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μαρινάρετε το κρέας μια μέρα*.
Την επόμενη προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C,
ξεπλένετε το κρέας και το σκουπίζετε.
2. Στρώνετε σε γάστρα με καπάκι τα κρεμμύδια και τις πατάτες και τοποθετείτε
το χοιρινό κάπως πλάγια.
Προσθέτετε τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού.
Ανοίγετε μικρές σχισμές στο χοιρινό ώστε να μπουν μέσα μυρωδικά και περιχύνετε
με το κρασί και το νερό (ή το ζωμό).
3. Ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας και αλείφετε το κρέας.
Με ό,τι περισσέψει περιχύνετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε
ελαφρά και ανακατεύετε.
4. Τοποθετείτε το φαγητό στον φούρνο στη χαμηλότερη θέση της σχάρας
και ψήνετε για 30'.
Στη συνέχεια χαμηλώνετε τον φούρνο στους 170° C και ψήνετε
για άλλες δυόμισι ώρες.
5. Μόλις το φαγητό ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και μεταφέρετε
το κρέας σε πιατέλα.
Πετάτε τις κανέλες και τις δάφνες και σουρώνετε το ζωμό της γάστρας
σε κατσαρολάκι. Βάζετε το κατσαρολάκι με το ζωμό σε μέτρια φωτιά,
ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό)
και ανακατεύετε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνετε αν χρειαστεί.
- Σερβίρετε το κρέας κομμένο σε ροδέλες με τις πατάτες και περιχύνετε
την σάλτσα του.
- Γαρνίρετε με την ψητή πιπεριά.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Για να μαρινάρετε το κρέας, το βάζετε σε μία λεκάνη με νερό (να το καλύπτει),
με μια κουταλιά της σούπας ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
και το αφήνετε στο ψυγείο.
1. Μαρινάρετε το κρέας μια μέρα*.
Την επόμενη προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C,
ξεπλένετε το κρέας και το σκουπίζετε.
2. Στρώνετε σε γάστρα με καπάκι τα κρεμμύδια και τις πατάτες και τοποθετείτε
το χοιρινό κάπως πλάγια.
Προσθέτετε τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού.
Ανοίγετε μικρές σχισμές στο χοιρινό ώστε να μπουν μέσα μυρωδικά και περιχύνετε
με το κρασί και το νερό (ή το ζωμό).
3. Ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας και αλείφετε το κρέας.
Με ό,τι περισσέψει περιχύνετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε
ελαφρά και ανακατεύετε.
4. Τοποθετείτε το φαγητό στον φούρνο στη χαμηλότερη θέση της σχάρας
και ψήνετε για 30'.
Στη συνέχεια χαμηλώνετε τον φούρνο στους 170° C και ψήνετε
για άλλες δυόμισι ώρες.
5. Μόλις το φαγητό ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και μεταφέρετε
το κρέας σε πιατέλα.
Πετάτε τις κανέλες και τις δάφνες και σουρώνετε το ζωμό της γάστρας
σε κατσαρολάκι. Βάζετε το κατσαρολάκι με το ζωμό σε μέτρια φωτιά,
ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό)
και ανακατεύετε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνετε αν χρειαστεί.
- Σερβίρετε το κρέας κομμένο σε ροδέλες με τις πατάτες και περιχύνετε
την σάλτσα του.
- Γαρνίρετε με την ψητή πιπεριά.
*ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Για να μαρινάρετε το κρέας, το βάζετε σε μία λεκάνη με νερό (να το καλύπτει),
με μια κουταλιά της σούπας ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι
και το αφήνετε στο ψυγείο.
icookgreek.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου