Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

...τα ρεβίθια βάφτηκαν ροζ

photo: Justine Laurent
Υλικά αρκετά για 3
(ή 2 πεινασμένους):

- 2 φλιτζ. ρεβίθια κατά προτίμηση βρασμένα (400 γραμμ.)
- 2 μεσαία παντζάρια
- 2 πορτοκάλια

- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 καρότο, προαιρετικά
- μισό ρόδι, επίσης προαιρετικά
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο (125ml)
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
photo: Justine Laurent
*Αν τα ρεβίθια είναι ήδη μαγειρεμένα, είμαστε ένα βήμα μπροστά.
*Αν όχι, ξεκινάμε απτόητοι: τα αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και
την γεμίζουμε με χλιαρό νερό που θα τα σκεπάζει τουλάχιστον κατά 5 εκατοστά.
*Διαλέγουμε ένα ρηχό ταψί και ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς - 200
αν θέλουμε να επιταχύνουμε. 

*Καθαρίζουμε τα παντζάρια από χώματα, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα κόβουμε

στη μέση. Τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία,
όσο θα μας πάρει για να τελειώσουμε τη σαλάτα, περίπου 20 λεπτά.
*Ζεσταίνουμε την εστία και βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν προσθέτοντας το κύμινο, επίσης για 20 λεπτά. Προς το πέρας του χρόνου ελέγχουμε, τα θέλουμε να κρατάνε
στο δόντι, όχι να βράσουν πολύ και να λιώσουν.
*Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε κατά τα γούστα μας το καρότο,
ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε κομμάτια κρατώντας όμως τον
πολύτιμο χυμό. Ρίχνουμε το καρότο στα ρεβίθια για να μαλακώσει μέχρι την
τελευταία βράση. Κάπου εδώ τα παντζάρια είναι έτοιμα, ξεφουρνίζουμε,
τα αφήνουμε να κρυώσουν κα τα ξεφλουδίζουμε εύκολα πια.
*Αποσύρουμε τα ρεβίθια από τη φωτιά, αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε,
μαζί με τα καρότα, κάτω από κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και βγάζουμε
τα σπόρια του ροδιού
*Όλα έτοιμα: 
Σε μεγάλο, άνετο μπολ ρίχνουμε τα ρεβίθια με τα καρότα, τα παντζάρια - τα κόβουμε
σε ακόμα μικρότερα κομμάτια αν το θέλουμε - , τα πορτοκάλια με τον χυμό τους,
το ρόδι, τα κρεμμύδια, λάδι, ξύδι και, δοκιμάζοντας, αλάτι και πιπέρι.
*Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε στη σαλάτα 5 λεπτά ξεκούρασης,
για να ποτίσουν οι χυμοί ως και το τελευταίο, ακριανό ρεβυθάκι.
Τα πάντα βάφονται από δελεαστικό ροζ, ούτε πληκτικά όσπρια ούτε μονότονα λαχανικά.

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου