Σελίδες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σφολιάτα χειροποίητη....με αυτό το φύλλο, μπορούμε να κάνουμε τις περισσότερες πίτες μας, είναι αφράτο και πολύ τραγανό.



recipe image
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 ποτηράκι κρασιού λάδι.
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό.
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι.
  • 1 κουταλάκι αλάτι.
  • 1 κουταλάκι κοφτό μπέκιν.
  • Βούτυρο φυτίνη.
  • Νισεστέ και αλεύρι μαζί ,για το άνοιγμα του φύλλου.
Οδηγίες
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι,και κάνουμε μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το λάδι,και τρίβουμε με τις παλάμες μας το μείγμα, να γίνει ψυχουλιαστό,και να πάρει το λάδι. Προσθέτουμε το νερό αλάτι, ξύδι, και μπέκιν, και κάνουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας να κάνει φουσκάλες. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε να περιμένει 1 ώρα.
  2. Μοιράζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ένα σε μακρύ μπαστούνι ,και κόβουμε 5 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε με νισεστέ και αλεύρι, 5 φυλλαράκια, στο μέγεθος ενός ρηχού πιάτου του φαγητού.
  3. Αλείφουμε το κάθε ένα χωριστά με μπόλικο βούτυρο που το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου .
  4. Τοποθετούμε ,το ένα επάνω στο άλλο και ενώνουμε το πρώτο φύλλο , με το τελευταίο, το οποίο δεν βουτυρώνουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε δίσκο στο ψυγείο για μια ώρα. Με τον ίδιο τρόπο, κάνουμε και το άλλο μπαστούνι. Ανοίγουμε τα 5 πρώτα φύλλα σε ένα μεγάλο φύλλο, με νισεστέ όποτε χρειάζεται.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το φύλλο να εξέχει από το ταψί Βάζουμε το μείγμα που θέλουμε για την πίτα μας, και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο που ανοίξαμε κατά τον ίδιο τρόπο, με τα άλλα 5 φύλλα.
  6.  Κάνουμε κόθρο, φέρνοντας το περίσσευμα του κάτω φύλλου στο επάνω. Βουτυρώνουμε και ψήνουμε καλά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να μην πανιάσει το φύλλο, και να γίνει τραγανό,θέλει καλό ψήσιμο η πίτα, και να μην έχει υγρά. Δεν λιώνουμε το βούτυρο, που χρησιμοποιούμε στο φύλλο, για να πάρει αρκετό , και να γίνει αφράτο.

πηγή : mageirikesdiadromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου