Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εγώ θέλω να φορέσω αυτό, σου λέω!!






Πολλά παιδιά στην ηλικία των τριών ετών περίπου αρνούνται πεισματικά να φορέσουν τα ρούχα που τους διαλέγει η μαμά τους και αποφασίζουν να γίνουν τα ίδια στυλίστες του εαυτού τους! Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι ότι το παιδί μεγαλώνει και προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί.

Όπως έμαθε να περπατάει και να τρώει μόνο του, έτσι τώρα θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να διαλέξει και μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει.

Για τους γονείς, όμως, που κάθε πρωί δίνουν μάχη για να ντύσουν το μικρό τους για τον παιδικό σταθμό ή να το πείσουν ότι το καλό φόρεμα και τα λουστρίνια δεν είναι κατάλληλα για την παιδική χαρά, αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι ένα πραγματικό μαρτύριο. Και μια και μιλάμε για τρίχρονα, ας μην ξεχνάμε πως η άρνηση του γονέα να φορέσει το παιδί για πέντε συνεχόμενες μέρες το ίδιο μπλουζάκι, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στις γνωστές εκρήξεις θυμού.

Αν και το δικό σας παιδί επιμένει να φοράει μόνο ό,τι θέλει εκείνο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  • Ξεκινήστε από το μηδέν. Μπορεί εσείς να ξέρετε ότι το χειμώνα φοράμε πουλόβερ, όμως για το τρίχρονο που κάνει την επανάσταση του αυτό δεν είναι αυτονόητο. Εξηγήστε του ποια είναι τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα με την εποχή.
  • Θέστε κανόνες. Ναι μεν μπορεί να επιλέξει το παντελόνι που θέλει, αρκεί όμως να είναι καθαρό. Το παιδί δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να διαλέξει κάτι ακόμα και από το καλάθι με τα άπλυτα, γι’ αυτό επιμείνετε στον κανόνα της καθαριότητας. Όταν ένα ρούχο έχει λερωθεί, όσο κι αν μας αρέσει, δεν το ξαναφοράμε.
  • Δίνετε του πάντα δυο επιλογές. Ξεχωρίστε δυο σύνολα που θεωρείτε σωστά για την περίσταση και αφήστε το να διαλέξει εκείνο. Με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι η τελική επιλογή είναι δική του.
  • Διαλέγετε τα ρούχα από το βράδυ. Αν δεν θέλετε να είστε μονίμως αργοπορημένοι στο σχολείο και τη δουλειά σας, διαλέξτε μαζί από το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσει.
  • Πηγαίνετε μαζί για ψώνια. Πάρτε το παιδί μαζί σας στα μαγαζιά και αφήστε το να σας πει τη γνώμη του. Όταν ψωνίζετε είναι μια καλή ευκαιρία να του μάθετε ότι υπάρχουν ρούχα για διαφορετικές περιστάσεις, π.χ. είναι ωραία αυτά τα παπούτσια, αλλά μήπως στο σχολείο θα έπαιζες πιο άνετα με τα αθλητικά;
Τέλος, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να είστε υπερβολικοί. Μπορεί το γούστο του μικρού σας να μην είναι ακόμα τέλειο ή να μην ταιριάζει με το δικό σας. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι το παιδί να νιώθει άνετα με αυτά που φοράει.
 
 
 πηγή : mother.gr
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου