Σελίδες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ποια μουστάρδα να επιλέξω;








Παράγεται από τους σπόρους του λευκού, του μαύρου και του άγριου σιναπιού,
οι οποίοι μετατρέπονται σε αρωματική σκόνη.
Στη συνέχεια συνδυάζονται με νερό, ξίδι, αλλά και άλλα συστατικά,
ανάλογα με το είδος της,
για να μας δώσουν τη γνωστή μουστάρδα.
Η πρώτη συνταγή της φημολογείται πως δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα
στην περιοχή της Βουργουνδίας, αν και υπάρχουν αναφορές για τους σπόρους
του σιναπιού ακόμη και στη Βίβλο.
---------------------->
Σήμερα η μουστάρδα έχει το δικό της μουσείο στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ,
το οποίο περιλαμβάνει 2.800 είδη απ' όλο τον κόσμο.
Οι βασικοί τύποι της σε κρέμα είναι η γλυκιά, η επιτραπέζια, η μεσαία και η δυνατή.
Υπάρχει επίσης σε σκόνη, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τα ντρέσινγκ,
αλλά και μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού.

Ποιες όμως είναι οι γεύσεις της και ποια θα πρέπει να επιλέξουμε για κάθε πιάτο;
___________________________________________

Γλυκιά:
Είναι συνήθως αμερικανικής προέλευσης και φτιάνεται από άσπρη μουστάρδα
με λευκό κρασί και με την προσθήκη ζάχαρης.
Χάρη στην ελαφριά γεύση της είναι ιδανική για σάντουιτς, χοτ ντογκ και χάμπουργκερ.

Επιτραπέζια: Με απλή και λίγο καυτερή γεύση, το συγκεκριμένο είδος είναι αγγλικής φιλοσοφίας. Είναι φτιαγμένη από σπόρους κίτρινου σιναπιού, εξ ου και το έντονο χρώμα της.
*Συνδυάζεται ιδανικά με ψητά κρεατικά, λουκάνικα, αλλά και με πολύ λιπαρά ψάρια,
όπως ο σολομός.

Μεσαία:
Σε αυτήν την κατηγορία φιγουράρουν οι καλύτερες γαλλικές μουστάρδες, όπως της Ντιζόν, του Μπορντό και η Ντε Μο. Αυτή της Ντιζόν, με προσθήκη κρασιού και χυμού άγουρων σταφυλιών, είναι ιδανική για σάλτσες και βινεγκρέτ, ενώ εκείνη του Μπορντό, με τη χαρακτηριστική ξινή της επίγευση, δένει καλύτερα με το ψητό κρέας. Η μουστάρδα Ντε Μο, που θυμίζει πολύ την ιδιαίτερη γεύση του ροκφόρ, είναι ιδανική για λουκάνικα και αλλαντικά.

Δυνατή:
Χρωστάει τη γεμάτη και καυτερή γεύση της στη λατρεία των Γερμανών για τα λουκάνικα. Η μουστάρδα Ζενφ είναι η πιο απαλή εκδοχή της, ενώ η Σαρφ απευθύνεται αποκλειστικά σε εκείνους που προτιμούν ένα πολύ έντονο και πικάντικο συνοδευτικό για τα λουκάνικα.

Μουστάρδες υπάρχουν πολλές
Με βάση τις τέσσερις αυτές κατηγορίες, υπάρχουν χιλιάδες είδη μουστάρδας
που δημιουργούνται με την προσθήκη διαφόρων μυρωδικών, λαχανικών ή ακόμη και φρούτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιταλική Μοστάρντα ντι Φρούτα, που φτιάχνεται με λάδι μουστάρδας και μείγμα από διάφορα φρούτα.
Αρκετά δημοφιλής είναι η γαλλική Πουάβρ Βερ με πράσινο πιπέρι,
αλλά και η μεσογειακή μουστάρδα ντομάτα, που φτιάχνεται από λιαστές ντομάτες,
ολόκληρους σπόρους σιναπιού και καρυκεύματα



Κείμενο: Νίκη Μηταρέα

*ΠΗΓΗ : elle.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου