Σελίδες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΛΙΜΗΛΟΝ …το ταξίδι μιας λέξης αλλά και μιας συνταγής!



μαρμελάδα (νέα ελλ.) < marmalade (αγγλ.) < marmalada (πορτογ.) < marmelo (ύστ. λατιν.) < melimelum (πρώιμ. λατιν.) < μελίμηλον (αρχ. ελλ.)

Το γλυκό κυδώνι, τα γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες είναι στοιχεία
της γαστρονομικής μας κουλτούρας.
Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού ήταν γνωστά και αγαπητά από τα αρχαία χρόνια.

Για να παρασκευάσουν, στην Αρχαία Ελλάδα, γλυκό κυδώνι, για παράδειγμα,
έκοβαν καθαρισμένα κυδώνια σε μικρά κομμάτια,
τα έβραζαν αρκετά - όπως και σήμερα - και, στο τέλος, λίγο πριν «πιουν» το νερό τους,
πρόσθεταν μέλι και άφηναν το μείγμα να πάρει μια βράση.
Αφού κρύωνε, το τοποθετούσαν σε βάζα και το είχαν για πολύ καιρό στα ντουλάπια τους,
αφού το μέλι - όντας αντισηπτικό - βοηθούσε το γλυκό να μη μουχλιάζει ποτέ.

Αυτό το γλυκό ονομαζόταν «μελίμηλον» (μέλι + μήλον = κυδώνι)
και χρησιμοποιούνταν σαν γλυκό κουταλιού αλλά και ...
ως μαρμελάδα (κυδωνόπαστο) αλειμμένη σε ψωμί ή τυρί… 

(Έρευνα - επιμέλεια: Μάνος Ι. Ελευθερίου)

  


από :
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου