Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνική πατέντα: μπαλσάμικο απο σταφίδα!




Η εταιρεία Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ, με έδρα την Καλαμάτα, 
παράγει το μοναδικό ξύδι στον κόσμο από σταφίδα. 
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος ίδρυσε τη βιομηχανία επεξεργασίας
και τυποποίησης σταφίδας έκανε την αρχή το 1938. 
Ο γιος του Κώστας, έχοντας την τεχνογνωσία από τις σπουδές οινολογίας του 
στο Μπορντώ της Γαλλίας, πήρε τη στρατηγική απόφαση να πειραματιστεί 
με ένα νέο προϊόν: ένα γλυκό ξύδι.

Έτσι δημιούργησε το «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου», βασισμένο 
στην κορινθιακή σταφίδα και πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το οποίο παραμένει παγκόσμια καινοτομία! 
Την δημιουργία μιας νέας σειράς, με την ονομασία Balsamon, με μεσογειακά προϊόντα αναλαμβάνει η 3η γενιά: ο Χρίστος Παπαδημητρίου, με τη συμβολή του Δημήτρη Παπαδημητρίου, για το σχεδιασμό των εικαστικών.

Το βαλσαμικό ξύδι της εταιρείας είναι σήμερα το 1ο σε πωλήσεις του είδους του 
στην Ελλάδα, ενώ το 80% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές 
του προϊόντος. 
Συνολικά 2 εκατ. μπουκάλια ετησίως εξάγονται σε 28 χώρες και κυρίως στην Αγγλία, 
 την Αυστραλία - Ν. Ζηλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Η εταιρεία είναι η μόνη βιομηχανία σταφίδας που έχει επιβιώσει στην Καλαμάτα, 
αν και τη δεκαετία του '60 ανθούσε ο κλάδος. 
«Το 1960 η Ελλάδα παρήγαγε 150.000 τόνους σταφίδας (μαύρη και ξανθιά), 
ενώ η Τουρκία 50.000 τόνους. Τώρα η Τουρκία παράγει 300.000 τόνους και η Ελλάδα μόλις 20.000 τόνους μαύρης σταφίδας -η ξανθιά έχει εκλείψει», τονίζει ο Διευθύνων σύμβουλος Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ Χρίστος Παπαδημητρίου, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή επιχειρήση.

«Ο έμπορος ή ο παραγωγός δεν πρέπει να φοβάται το διαφορετικό. 
Δεν μπορείς πλέον να προσφέρεις απλώς ένα λάδι σε ένα μπουκάλι. 
Πρέπει να βρεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα: στη συσκευασία, την ποικιλία», 
τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

από :  GoodNewsGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου