Σελίδες

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανοικτές πίτες με καραμελωμένα κρεμμύδια, ελιές και βασιλικό στο φούρνο.




ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7γρ. ξηρή μαγιά (σε φακελάκι)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ελιές Καλαμών εκπυρηνωμένες και κομμένες σε φέτες
φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα μικρό μπωλ βάλτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατέψτε ελαφρά. 

Αφήστε τη μαγιά 10-15 λεπτά να αρχίσει να αφρίζει. 
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε με το χέρι σας μια μικρή κοιλότητα στο κέντρο. 
Ρίξτε τη μαγιά και αρχίστε να αναμιγνύετε μεταξύ τους τα υλικά. 
Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα δάχτυλά σας και να είναι ελαφρώς σκληρή. 
Πλάστε την σε σχήμα μπάλας, βάλτε την σε ένα λαδωμένο μπωλ, αλείψτε την από πάνω με το λάδι που έχει περισσέψει, σκεπάστε την με ένα ελαφρώς υγρό πανί και αφήστε την σε ένα χλιαρό μέρος για 2 ώρες περίπου, να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Εντωμεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια ένταση, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και 

προσθέστε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. 
Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Ξεσκεπάστε το τηγάνι, προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη. 
Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αδειάστε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και πιέστε την. 

Χωρίστε την σε τέσσερα κομμάτια και ανοίξτε καθένα με τη βοήθεια πλάστη σε οβάλ σχήμα. 
Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα, να σχηματιστεί όταν ψηθεί μια χονδρή κρούστα. 
Τοποθετήστε τις ζύμες σε λαδωμένο ταψί, βάλτε από πάνω τα κρεμμύδια και τις ελιές και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 15 περίπου λεπτά.

Όταν τις βγάλετε από το φούρνο ρίξτε από πάνω το φρέσκο βασιλικό.

Χρήσιμες συμβουλές: 

- Το μόνο που πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη συνταγή είναι η θερμοκρασία του νερού. 
Δεν θα πρέπει να είναι καυτό, γιατί θα πεθάνουν οι ζυμομύκητες που θα φουσκώσουν και θα μετατρέψουν τη ζύμη σε ελαστική και δεν θα πρέπει να είναι κρύο, γιατί βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στη μαγιά και χρειάζονται λίγη θερμότητα για να ενεργοποιηθούν.
-Μαζί με τις ελιές μπορείτε να προσθέσετε επίσης φιλέτα αντζούγιας. Η γεύση τους ταιριάζει απίθανα.





*Μια συνταγή από την Αλίκη Μάρα.


Love Cooking



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου