Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Χυλοπιτάκια με ωμή σάλτσα ντομάτας ...μμμμμ! μυρίζει καλοκαίρι!!




*αναδημοσίευση από : http://tantekiki.blogspot.gr

Καλοκαίρι... εποχή χαλάρωσης αλλά και ζέστης που, πολλές φορές, είναι ανυπόφορη! 
Η επιθυμία για λιγότερες ώρες στην κουζίνα είναι πια πανταχού παρούσα, 
είτε αγαπούμε τη μαγειρική είτε όχι! Ο ουρανίσκος αποζητά τις δροσερές γεύσεις... 
αποζητά τη φρεσκάδα των καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων, αποζητά τη Μεσόγειο...

Η σημερινή ωμή σάλτσα για ζυμαρικά, φέρνει στο νου τη χωριάτικη σαλάτα 
και είναι γνωστή κι αγαπητή όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία 
με το όνομα crudaiola... 
[...]
...η συγκεκριμένη, είναι μια σάλτσα που μπορούμε 
να "παίξουμε" με τα αρωματικά της, αυξομειώνοντάς τα ή επιλέγοντας 
αυτά που λατρεύουμε. 
Μια καθαρά μεσογειακή νοστιμιά που το μόνο που απαιτεί 
είναι τα υλικά να είναι ωμά. 

Όσοι δεν έχουμε, ήδη, δοκιμάσει, τη σάλτσα αυτή... 
αξίζει να την δοκιμάσουμε μιας και ο ουρανίσκος μας αυτή την εποχή 
αποζητά τη δροσιά των ωμών υλικών αλλά και την ατόφια νοστιμιά τους.

Ας μπούμε, λοιπόν, για λίγο στην κουζίνα... ίσα ίσα για να πλένουμε 
και να κόψουμε τα υλικά της σάλτσας μας αλλά και να βράσουμε 
τα χυλοπιτάκια που εγώ επέλεξα για παρέα της σαλτσούλας.
[...]
...εγώ λατρεύω τα χυλοπιτάκια και τα λαχταράω χειμώνα-καλοκαίρι. 
Εξ άλλου, ξέρουμε την ρήση "περί ορέξεως..." [...]



ΥΛΙΚΑ για 3 άτομα

250 γρ. χυλοπιτάκια
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες στο multi (όχι πολτοποιημένες)
6 ελιές, σε φετούλες
2 πράσινες πιπεριές κέρατα, σε ροδελίτσες
2 κ.σ. κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι το μισό σε ροδέλες και το άλλο μισό πολτοποιημένο στο multi
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. πετιμέζι (ή ζάχαρη)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα ξερό δυόσμο ή μερικά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκο
6 φύλλα βασιλικού
Αλάτι και ελάχιστο άσπρο πιπέρι
1 κ.γλ. μηλόξιδο




ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε τα χυλοπιτάκια (ή όποια ζυμαρικά επιθυμούμε) 
σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Χαράζουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στο κάτω μέρος της κάθε ντομάτας και τις βουτάμε σε ζεστό νερό πρώτα και μετά σε κρύο για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε 
(το ξεφλούδισμα είναι προαιρετικό).
Αφού ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στο multi μαζί με το μισό κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μηλόξιδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον ξερό δυόσμο (εάν δεν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο) και τη ρίγανη.
Ύστερα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια αλλά δεν τα πολτοποιούμε εντελώς.

Περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας με τη σάλτσα και προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές, τις ροδέλες κρεμμυδιού, τις ροδέλες πράσινης πιπεριάς, τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού (ή και δυόσμου εάν δεν χρησιμοποιήσουμε ξερό).
Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, έτσι ώστε να "δέσει" η γεύση όλων αυτών των υπέροχων υλικών και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα.
Στολίζουμε με λίγο δυόσμο για περισσότερη δροσιά!
Βγάζουμε από το ψυγείο απολαμβάνουμε ένα δροσερό πιάτο ζυμαρικών alla crudaiola αλλά στην ελληνική του εκδοχή με το ελληνικό του, διάσημο πια, τυρί... την λατρεμένη μας φέτα!

Καλή σας μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου