Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η Αίθουσα Τέχνης "Καπλανών 5" σε συνεργασία με το Νίκο Βατόπουλο (Nikos Vatopoulos), θα παρουσιάσει, το Νοέμβριο 2013, μια ιστορική/εικαστική έκθεση, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Γεωργίου Α'.




Στο κείμενο του Νίκου Βατόπουλου, που ακολουθεί, 
περιγράφονται οι σκέψεις/στόχοι της έκθεσης.

Πέραν των μόνιμων συνεργατών μας, που θα δημιουργήσουν έργα για την έκθεση αυτήν, 

κάθε εικαστικός που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος, μπορεί να στείλει mail 
στην ηλεκτρονική διεύθυνση "info@kaplanon5.gr" 
Από τις αρχές Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου εικαστικού, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εφόσον προηγηθεί συνεννόηση με τη γκαλερί σχετικά με την αποδοχή της συμμετοχής του.

Νίκος Βατόπουλος:


"Ο βασιλιάς Γεώργιος Α' υπήρξε ένας από τους μακροβιώτερους μονάρχες στην Ευρώπη. Υπήρξε ανώτατος άρχων στην Ελλάδα επί 50 έτη. Ενθρονίστηκε το 1863 και δολοφονήθηκε (στη Θεσσαλονίκη) το 1913. 


Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο ενός ηγέτη, για τον οποίο οι σύγχρονοι Ελληνες γνωρίζουν ελάχιστα. Επικρατεί ένα καθεστώς σύγχυσης, παρανόησης ή αδιαφορίας. 
Ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική ή συναισθηματική σχέση που μπορεί να έχει κανείς με την συμβολή του Γεωργίου Α΄ στην ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της βασιλείας του η χώρα άλλαξε σημαντικά χάρη στα μεγάλα έργα υποδομής επί Χαριλάου Τρικούπη, στον υπερδιπλασιασμό της πρωτεύουσας, στον ατυχή πόλεμο του 1897, στην αλλαγή του διεθνούς γεωστρατηγικού πλαισίου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εν τέλει στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. 


Καθώς η ελληνική κοινωνία προχωράει, ολοένα και πιο άμεσο είναι το αίτημα για εθνική αυτογνωσία μέσα από την διαδικασία της κατανόησης και της προβολής μισο-φωτισμένων ιστορικών περιοχών ή προσώπων. 
Θεωρούμε ότι μία ομαδική, εικαστική έκθεση με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α', ο οποίος συνδεόταν με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οίκους, είναι μία αφορμή για να ανελκύσουμε μία μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό μέσα από μία πλατειά αισθητική πλατφόρμα και μία ελευθερία έκφρασης. 


Ο Γεώργιος Α' μπορεί έτσι να προσφερθεί ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού. 
Μπορεί η ομαδική αυτή έκθεση να γίνει μία αφορμή επανατοποθέτησής μας πάνω στο ίδιο μας το παρελθόν με όποια διάθεση επιλέξουμε και με όποια τεχνική εξυπηρετεί αυτή την διαδικασία. 


Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από ιστορικά πρόσωπα τα οποία έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο μέσα από τα αλλεπάλληλα θραύσματα της εικόνας τους, που αναπαράγεται είτε θριαμβικά και συμβολικά είτε σατρικά και σκωπτικά. 
Στη Βρετανία, οι μορφές της Ελισάβετ Α', της Βικτωρίας, του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ, στη Γαλλία της Ζαν ντ' Αρκ, του Ναπολέοντα, του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν, στη Γερμανία του Μπίσμαρκ ή του Χίτλερ, στη Ρωσία του Τσάρου, του Λένιν και του Στάλιν, έχουν περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο και χάρη στο πλήθος και την ποικιλία της αναπαραγωγής τους. 


Η έκθεση για τον Γεώργιο Α' είναι ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας με υλικά από την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το διεθνές κάδρο και την προσωπική αισθητική και ιδεολογική παλέτα του κάθε δημιουργού. 
Ζητούμενο είναι η παραγωγή μίας νέας ενότητας έργων με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης."



από : Νίκη Βλασσιώτου ΠαπαδάκηΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ "ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου