The New York Times
Τα μπαχαρικά που φύονται στη μύτη της Ινδικής Χερσονήσου,
στα ομιχλώδη Δυτικά Γκατς, έχουν γίνει αιτία πολέμων
και πηγή περιουσιών, έχουν οδηγήσει ακόμη και
στην ανακάλυψη ηπείρων.
Επί χιλιάδες χρόνια καλλιεργούνται και συλλέγονται
με τους ίδιους, παραδοσιακούς τρόπους. Οχι πια.
Η επιστήμη ανακάλυψε αυτό που δεν ήξεραν οι αρχαίοι
βασιλιάδες και σουλτάνοι.
Οτι αντί να τονώνουν τον οργανισμό, τα μπαχαρικά
μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν σαλμονέλα.
Ετσι, οι Ινδοί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν,
αποξηραίνουν και κοσκινίζουν την πλούσια σοδειά τους.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών θα
δώσει σύντομα στη δημοσιότητα έρευνα σύμφωνα
με την οποία μεταξύ 20.000 φορτίων μπαχαρικών
το 7% ήταν μολυσμένο με σαλμονέλα.
Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το
ποσοστό μολύνσεων σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.
Περίπου
15% του κόλιανδρου,
12% της ρίγανης και του βασιλικού είχαν μολυνθεί,
ενώ υψηλά επίπεδα μόλυνσης βρέθηκαν στο σουσάμι,
το κάρι και το κύμινο.
Το 4% των φορτίων μαύρου πιπεριού ήταν μολυσμένα.
Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ παρατηρούνται 1,2 εκατ.
κρούσματα σαλμονέλας.
Μεταξύ των ασθενών, οι 23.000 χρειάζονται νοσηλεία,
ενώ οι 450 πεθαίνουν.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας περιλαμβάνουν διάρροια,
πυρετό και πόνους στο στομάχι 12 ως 36 ώρες μετά τη μόλυνση
και μπορούν να διαρκέσουν τρεις ως πέντε ημέρες.
*Το 2010, γονιδιακοί έλεγχοι εντόπισαν ως υπεύθυνο για
την ασθένεια 250 ανθρώπων σε 44 αμερικανικές πολιτείες
φορτίο μαύρου και κόκκινου πιπεριού.
*Το 2009 διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων
τυποποίησης πιπεριού στην Καλιφόρνια είχε μολυνθεί
από σαλμονέλα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό μολυσμένων μπαχαρικών
προέρχεται από το Μεξικό και την Ινδία.
Το πρόβλημα των μολυσμένων μπαχαρικών είναι πιο έντονο
στη Δύση γιατί τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι,
προστίθενται την ώρα του φαγητού, αντί να μαγειρεύονται
μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, όπως συμβαίνει στην ινδική
και σε άλλες ασιατικές κουζίνες.
«Ο κόσμος θέλει ασφαλή μπαχαρικά και εμείς είμαστε
αποφασισμένοι να το προσφέρουμε αυτό»
είπε ο δρ Α. Τζαγιατιλάκ,
πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μπαχαρικών Ινδίας.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας
μπαχαρικών στον κόσμο.
Μέχρι πρόσφατα οι αγρότες άπλωναν το πιπέρι για να στεγνώσει
σε στρώματα μπαμπού ή στο πάτωμα και εν συνεχεία κοσκίνιζαν
τους κόκκους με το χέρι.
Η βρωμιά ήταν τμήμα της διαδικασίας σε τέτοιο βαθμό,
που το 1987 οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις εισαγωγές μαύρου πιπεριού
από την Ινδία.
Η απαγόρευση άρθηκε δύο χρόνια αργότερα, αφού
η ινδική κυβέρνηση καθιέρωσε διαδικασίες ελέγχου.
Πλέον, το πιπέρι βράζεται, ώστε να καθαρίσει, να ξεραθεί
πιο γρήγορα και να αποκτήσει ενιαίο χρώμα.
Εν συνεχεία τοποθετείται σε πανιά απλωμένα σε
τσιμεντένιες επιφάνειες.
Πάνω από τη σοδειά υπάρχουν δίχτυα για τα περιττώματα
των πουλιών,
ενώ η διαλογή γίνεται με μηχανικό τρόπο.
Το ένα τρίτο του κόστους των τσιμεντένιων βάσεων,
των υφασμάτων,
των διχτυών και των μηχανημάτων διαλογής καλύπτεται
από το επιμελητήριο μπαχαρικών.
Επειδή οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι μικρές,
οι γεωργοί έχουν οργανωθεί σε συνεταιρισμούς,
ώστε να μοιράζονται τις εγκαταστάσεις.
από :news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου